X

Israelul interzice în şcoli ONG-urile care critică armata

Parlamentul din Israel a adoptat luni noapte o lege care permite Ministerului Educaţiei să le interzică reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale care “acţionează pentru a face rău soldaţilor israelieni” să mai intre în şcoli şi să vorbească cu elevii, relatează agenţiile dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Proiectul legislativ este cunoscut sub denumirea de Legea ‘Rupe tăcerea’, numită astfel după principala organizaţie neguvernamentală pe care o are ca ţintă, un grup de foşti soldaţi israelieni care fac campanie împotriva activităţilor armatei în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Citeşte şi: Putin va permite americanilor să-i interogheze pe ruşii acuzaţi de implicare în alegerile din SUA

ONG-ul ‘Rupe tăcerea’ a fost atacat de către dreapta politică din Israel pentru că a publicat mărturiile a peste 1.000 de soldaţi anonimi despre presupusele nereguli din timpul serviciului militar.

Legea, adoptată cu 43 de voturi la 24, îi va oferi ministrului educaţiei, Naftali Bennett, liderul partidului religios-naţionalist Căminul Evreiesc, posibilitatea de a le interzice organizaţiilor care “subminează sistemul de educaţie sau care acţionează pentru a face rău soldaţilor israelieni ce reprezintă un consens în societatea israeliană” să mai facă vizite în şcoli şi să mai ţină cursuri.

Legea va permite de asemenea interzicerea ONG-urilor care promovează procedurile judiciare în afara Israelului împotriva soldaţilor israelieni.

Citeşte şi: Trump este criticat de toată lumea în SUA, după întâlnirea cu Putin

Organizaţia ‘Rupe tăcerea’ a precizat marţi că legea îi reduce la tăcere pe soldaţii care îşi pun în pericol viaţa servind în Teritoriile Palestiniene şi le interzice viitorilor soldaţi să audă cum va arăta serviciul militar obligatoriu.

Criticii legii spun că aceasta este o lovitură la adresa libertăţii de exprimare, o valoare democratică esenţială, şi face parte din eforturile guvernului israelian condus de premierul Benjamin Netanyahu de a deligitima grupurile civice şi ONG-urile.

Tags: armataBenjamin Netanyahucisiordaniafasia gazaisraelLegea 'Rupe tăcerea'Naftali BennettONG-uriscoli
Categorii: Sinteze