Israelul îl invită pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite într-o vizită

Publicat:

Ministrul israelian pentru serviciile de informaţii, Yisrael Katz, a afirmat miercuri că guvernul israelian îl invită pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, să efectueze o vizită, deşi cele două ţări nu au relaţii diplomatice, transmite AFP, conform agerpres .

Liderii israelieni au subliniat în repetate rânduri că influenţa tot mai mare a Iranului şi îngrijorările pe care aceasta le provoacă printre unele ţări din regiune, în special Arabia Saudită, creează o nouă convergenţă de interese. Ei au lăsat să se înţeleagă că ar putea duce la o reconfigurare diplomatică regională, cu toate că numai două ţări arabe (Egiptul şi Iordania) au recunoscut Israelul.


Yisrael Katz, care este, de asemenea, ministru al transporturilor şi membru al cabinetului restrâns însărcinat cu chestiunile strategice, a vorbit despre această invitaţie în cursul unui interviu acordat site-ului de informaţii on-line Elaph, înfiinţat de un om de afaceri saudit rezident în Marea Britanie, a precizat purtătorul său de cuvânt, Arye Shalicar.

Citește și : Theresa May a pierdut un vot crucial legat de Brexit în Parlament

Invitaţia nu figurează în versiunea publicată on-line de Elaph. Purtătorul de cuvânt nu a fost în măsură să explice care este motivul.

Întrebat de postul de radio militar israelian dacă guvernul l-a invitat pe prinţul moştenitor saudit, Yisrael Katz a răspuns: “Da, categoric”.

“Este vorba despre o solicitare, nu pot spune dacă există vreo coordonare (cu saudiţii) pe această temă şi evident că nu se va întâmpla mâine”, a precizat el.

“Lansez un apel Arabiei Saudite, ţara cea mai bogată şi mai influentă din lumea arabă, să preia iniţiativa şi să îi reprezinte pe palestinieni, care sunt prea slabi şi prea divizaţi”, a mai spus ministrul.

“Arabia Saudită recunoaşte atât Israelul cât şi pe palestinieni”, a menţionat el.

În opinia sa, există “un mare potenţial de cooperare” între cele două ţări împotriva Iranului, “duşmanul nostru absolut”.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Katz a spus site-ului Elaph că îi solicită “regelui (saudit) să îl invite oficial pe premierul (israelian), Benjamin Netanyahu, la Riad şi prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, fiul acestuia, să efectueze o vizită în Israel”.

Benjamin Netanyahu a adus recent în discuţie o apropiere de “ţările arabe moderate”, fără să le numească, referindu-se aparent la Arabia Saudită şi monarhiile de la Golful Persic.

În noiembrie, şeful statului-major israelian, generalul Gadi Eisenkot, a afirmat într-un interviu acordat Elaph că Israelul este pregătit să coopereze şi să facă schimb de informaţii cu Arabia Saudită “pentru a face faţă Iranului”.

Ţările arabe nu au făcut nicio declaraţie despre o eventuală apropiere de Israel, mai scrie AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.