Israelul îşi exprimă satisfacţia faţă de deschiderea arhivelor Vaticanului referitoare la pontificatul lui Pius al XII-lea

Publicat:

Israelul şi-a exprimă luni satisfacţia faţă de anunţul Vaticanului privind deschiderea în 2020 a arhivelor sale cu privire la pontificatul controversat al lui Pius al XII-lea (1939-1958), după decenii de polemică legată de atitudinea acestui papă faţă de Shoah, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Am decis ca deschiderea Arhivelor Vaticanului pentru pontificatul lui Pius al XII-lea să aibă loc pe 2 martie 2020’, la 81 de ani de la alegerea lui Eugenio Pacelli în Sfântul Scaun, a declarat Papa Francisc, cu ocazia primirii arhiviştilor de la Vatican.


Citește și : Turcia: Un tribunal acceptă actul de inculpare cu închisoare pe viaţă împotriva a 16 persoane în legătură cu protestele din 2013

‘Suntem satisfăcuţi de această decizie şi sperăm că ea va permite accesul la arhive relevante’, a reacţionat Ministerul de Externe al Israelului într-un comunicat.

Numeroşi cercetători reclamă de mulţi ani acces la aceste arhive secrete, care ar putea face lumină asupra neintervenţiei lui Pius al XII-lea împotriva Shoah în timpul celui de-Al doilea Război Mondial, o atitudine pe care organizaţii evreieşti au denunţat-o drept o formă de complicitate pasivă.

‘Bisericii nu îi este teamă de Istorie’, a subliniat Papa Francisc, reamintind că Pius al XII-lea s-a aflat în fruntea Bisericii catolice ‘într-unul din momentele cele mai triste şi mai întunecate ale secolului al XX-lea’.

Într-o altă reacţie la anunţul Vaticanului, Yad Vashem, memorialul de la Ierusalim al Holocaustului, a arătat că a cerut de mult timp deschiderea acestor arhive spre ‘a putea face cercetări obiective şi libere cu privire la atitudinea Vaticanului, în special, şi a Bisericii catolice, în general, în timpul Shoah’.

Într-un comunicat, Memorialul îşi exprimă ‘speranţa că cercetătorii vor avea acces total la toate documentele păstrate în aceste arhive’.

Citește și : Elicoptere israeliene lovesc două posturi militare ale Hamas în sudul Fâşiei Gaza

În opinia multor istorici, Pius al XII-lea ar fi trebuit să condamne mai ferm masacrul împotriva evreilor, dar nu a făcut-o din prudenţă diplomatică şi pentru a nu-i pune în pericol pe catolicii din Europa ocupată de nazişti.

Alţi istorici, în schimb, insistă pe faptul că papa Pius al XII-lea a salvat zeci de mii de evrei italieni, cerându-le mănăstirilor să-şi deschidă porţile pentru aceştia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.