X

Israelul îşi menţine libertatea de manevră în Siria în pofida incidentului soldat cu moartea a 15 soldaţi ruşi

Regulile operaţionale convenite de Israel cu Rusia privind acţiunile în Siria rămân neschimbate, în pofida incidentului soldat cu moartea a 15 soldaţi ruşi luni seara, când antiaeriana siriană a doborât din greşeală un avion de recunoaştere rusesc Il-20 în timpul unui raid efectuat de patru F-16 israeliene în Siria, a declarat vineri un responsabil israelian, citat de AFP, potrivit agerpres.

El a lăsat să se înţeleagă că Israelul îşi menţine libertatea de acţiune în Siria vecină.

Citește și : 12 morți și 14 răniți într-un nou atac jihadist în nordul Mozambicului

‘Nu există nicio modificare a mecanismului de ‘dezamorsare ‘ (între Israel şi Rusia) în urma acestui eveniment nefericit. Mecanismul de ‘dezamorsare ‘, procedurile operaţionale între noi şi armata rusă rămân în vigoare şi neschimbate’, a declarat presei, sub rezerva anonimatului, acelaşi oficial israelian.

Acest mecanism de ‘dezamorsare ‘ a fost pus în aplicare între Israel şi Rusia în 2015, data începerii intervenţiei forţelor ruse de partea regimului Bashar al-Assad, cu scopul de a evita ciocniri între armatele rusă şi israeliană în Siria.

Această coordonare a fost pusă la grea încercare luni seara, când apărarea antiaeriană siriană a deschis focul după un raid israelian împotriva unor instalaţii ale armatei siriene şi a doborât accidental un avion de recunoaştere rusesc. Toţi cei 15 membri ai echipajului au murit.

Ministerul Apărării rus a denunţat la început acţiunile ‘iresponsabile’ din partea Israelului, acuzând piloţii israelieni că s-au servit de avionul rusesc pentru a se acoperi şi afirmând că îşi rezervă ‘dreptul de a riposta’.

Citește și : Dominic Raab acuză UE că ‘pune frână’ negocierilor privind Brexit

Preşedintele rus Vladimir Putin a adoptat ulterior un ton mai conciliant, evocând o ‘înlănţuire de circumstanţe accidentale tragice’.

Israelul a trimis o delegaţie militară în Rusia joi într-un gest de bunăvoinţă şi pentru a-şi expune, pe baza documentelor şi informaţiilor operative, versiunea proprie asupra evenimentelor, a indicat responsabilul israelian.

Tags: avionbashar al assadF-16israelrusiasiria
Categorii: Sinteze