Israelul le cere evreilor blocaţi în Ucraina SĂ PLECE acasă

Publicat:

Israelul i-a îndemnat joi pe pelerinii evrei adepţi ai hasidismului – care sperau să participe la o reuniune în Ucraina, dar au fost blocaţi la frontiera cu Belarus din cauza restricţiilor legate de noul tip de coronavirus – să se întoarcă acasă, informează AFP, potrivit agerpres.

“În pofida numeroaselor eforturi de a-i ajuta pe israelieni să intre în Ucraina dinspre Belarus sau Republica Moldova, noi am primit un răspuns final negativ din partea autorităţilor ucrainene”, a scris pe Twitter Zeev Elkin, în prezent ministru al învăţământului superior şi resurselor de apă al Israelului. “Ucraina a anunţat că nu va autoriza intrarea pe teritoriul său pe la punctele de trecere a frontierei (…) Îndemn cetăţenii noştri să se întoarcă în Israel şi să respecte măsurile de carantină la sosire”, a adăugat el.


Citeşte şi: Bill Barr vrea acuzarea pentru REVOLTĂ a manifestanţilor americani

Circa 2.000 de pelerini evrei sunt blocaţi în prezent la frontiera cu Ucraina.

Veniţi în principal din Israel, dar şi din Franţa, Regatul Unit şi SUA, aceşti evrei hasidici speră să participe la un pelerinaj la Uman, în centrul Ucrainei, dar s-au pomenit blocaţi într-un “no man’s land” între Ucraina şi Belarus, din cauza închiderii frontierelor ucrainene în contextul pandemiei. Pelerinii au trecut prin Belarus crezând că vor putea ocoli restricţiile impuse de Kiev.

În fiecare an de Anul Nou evreiesc, zeci de mii de pelerini vin la Uman, în centrul Ucrainei, pentru a se reculege la mormântul lui Rabbi Nahman din Braţlav (1772-1810), fondatorul unei ramuri a iudaismului ultraortodox, hasidismul. Anul acesta, pelerinajul este prevăzut pentru 18-28 septembrie.

Autorităţile ucrainene şi cele israeliene i-au îndemnat pe evreii hasidici să renunţe anul acesta la pelerinaj din cauza pandemiei de coronavirus, cu atât mai mult cu cât Ucraina a interzis la sfârşitul lui august, pentru o lună de zile, intrarea de cetăţeni străini pe teritoriul său din cauza creşterii numărului de infectări. La rândul său, Israelul a reimpus duminică măsuri de izolare la nivel naţional.

Majoritatea pelerinilor sunt blocaţi la postul de frontieră de la Novi Iarîlovîci, pe care autorităţile ucrainene “l-au închis complet”, asigurând totodată că ei “sunt aprovizionaţi cu hrană şi apă”.

Citeşte şi: Un general de armată preia conducerea luptei anti-COVID în Brazilia

Potrivit Crucii Roşii belaruse, pelerinii evrei “nu au suficiente resurse pentru a-şi asigura necesităţile de bază” şi o criză umanitară este pe cale să se declanşeze.

Situaţia din Uman, oraş cu circa 80.000 de locuitori, era deja dificilă înainte de acest aflux. Săptămâna trecută, doi pelerini au fost expulzaţi pentru că au distrus barierele instalate lângă mormântul lui Rabbi Nahman, o măsură de distanţare pusă în aplicare din cauza pandemiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rishi Sunak demisionează de la şefia Partidului Conservator

Rishi Sunak demisionează de la şefia Partidului Conservator Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat vineri că va demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator...

Soţia premierului spaniol este citată într-un dosar de corupţie

Soţia premierului spaniol este citată într-un dosar de corupţie Aflată în mijlocul unui dosar de corupţie şi trafic de influenţă, Begona Gomez, soţia premierului spaniol...

Orban a ajuns la Moscova

Orban a ajuns la Moscova Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova în cadrul unei "misiuni de pace", relatează agenţia ungară de ştiri MTI,...

Viktor Orban îşi apără eforturile pentru pace în Ucraina înainte de plecarea la Moscova

Viktor Orban îşi apără eforturile pentru pace în Ucraina înainte de plecarea la Moscova Prim-ministrul ungar Viktor Orban şi-a apărat vineri "acţiunile" pentru a obţine...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.