X

Israelul leagă ajutorul pentru Gaza de recuperarea cadavrelor a doi soldaţi

Israelul a legat miercuri orice asistenţă pe care ar putea să o ofere Fâşiei Gaza în lupta împotriva coronavirusului de progresele în încercarea sa de a recupera trupurile neînsufleţite a doi soldaţi israelieni căzuţi în timpul războiului din 2014 în enclava palestiniană, notează Reuters, potrivit agerpres.

Plasată sub blocadă şi cu un nivel ridicat de sărăcie, Gaza, condusă de mişcarea islamistă Hamas, a raportat 12 cazuri de coronavirus, iar autorităţile se tem că unităţile sanitare locale – cu doar 96 de respiratoare artificiale pentru o populaţie de 2 milioane de locuitori – sunt insuficiente pentru a opri contagiunea.

Citește și : Erdogan: Turcia va lua măsuri suplimentare dacă nu se respectă ‘carantina voluntară’

Atât Israelul, cât şi Hamas au închis graniţa Gazei pentru traficul neesenţial ca precauţie împotriva răspândirii infecţiei. Dar în timp ce autorităţile din Gaza fac apel la asistenţă umanitară externă, Israelul îşi cântăreşte rolul.

“În momentul în care se vorbeşte despre lumea umanitară în Gaza – Israelul are de asemenea nevoi umanitare, care sunt în principal recuperarea celor căzuţi”, a declarat ministrul apărării Naftali Bennett reporterilor, referindu-se la un ofiţer de infanterie şi un recrut care au fost ucişi în războiul din 2014, iar rămăşiţele lor păstrate de Hamas.

“Şi cred că trebuie să intrăm într-un amplu dialog despre nevoile Gazei şi nevoile noastre umanitare. Nu ar fi corect să deconectăm aceste lucruri (…) şi cu siguranţă, inimile noastre ar fi deschise la multe lucruri”, a adăugat el.

Nu a fost clar imediat dacă Bennett a vorbit despre o posibilă condiţie pentru ca Israelul să acorde ajutor direct sau să permită transferul altor ajutoare peste frontiera sa cu Gaza.

Oficiali palestinieni au anunţat miercuri că 1.500 de kituri de testare pentru coronavirus ar putea fi aduse în Gaza cu ajutorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, după ce ele au fost donate de administraţia palestiniană din Cisiordania ocupată.

Hamas nu a anunţat niciodată dacă cei doi soldaţi israelieni sunt morţi sau în viaţă, dar nici nu a oferit un semn de viaţă, ceea ce făcuse într-un caz similar anterior.

Hamas a spus că returnarea celor doi soldaţi – precum şi a doi civili israelieni care au trecut în teritoriu – ar necesita negocierea unui schimb de prizonieri şi nu s-ar face în schimbul ajutorului umanitar.

“Israelul poartă responsabilitatea pentru orice consecinţe în cazul în care boala se răspândeşte în Gaza deoarece o blochează de 13 ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum.

Citește și : Măsurile de distanţare socială din Marea Britanie par să dea rezultate (studiu preliminar)

“Un schimb de prizonieri este o pistă separată”, a adăugat el.

În trecut, Israelul a eliberat sute de palestinieni din închisoare, inclusiv mulţi militanţi, în schimbul recuperării unui singur israelian ucis sau prizonier.

Bennett a transmis clar că nu va mai fi de acord cu alte eliberări de militanţi palestinieni în viitor.

Tags: asistenta umanitaracoronavirusGazahamasisrael
Categorii: Sinteze