X

Israelul lovește Libanul și declară stare de urgență, Hezbollah anunță că atacul său s-a “încheiat”

Israelul lovește Libanul și declară stare de urgență, Hezbollah anunță că atacul său s-a “încheiat”

Duminică, armata israeliană a anunțat că efectuează lovituri în Liban după ce a detectat pregătiri ale Hezbollah pentru “atacuri pe scară largă” împotriva Israelului, mișcarea armată șiită susținând că a lansat sute de drone și rachete către inamicul său.

Armata israeliană a arătat pe X că Hezbollah a tras “peste 150 de proiectile din Liban spre Israel” duminică dimineață, scrie LA LIBRE BELGIQUE, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Vlad Filat se retrage din cursa alegerilor prezidenţiale – Stiripesurse.md

Mișcarea șiită aliată a Hamasului palestinian a afirmat, la rândul său, într-un comunicat, că “a început un atac aerian folosind un număr mare de drone” împotriva Israelului și în special împotriva unei “ținte militare importante” pe care nu a identificat-o.

“Numărul de rachete Katiuşa lansate până acum se ridică la peste 320”, a scris Hezbollah într-un alt comunicat, spunând că a vizat unsprezece baze și cazărmi israeliene.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat o reuniune a cabinetului de securitate la ora 04:00 GMT.

Stare de urgenţă

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat stare de urgență în întreg Israelul timp de 48 de ore începând de la ora 6 a.m. duminică (0300 GMT), declarându-se “convins că există o probabilitate mare ca un atac să fie efectuat împotriva populației civile și în celelalte zone ale ţării.

“Declararea stării de urgență permite armatei să dea instrucțiuni civililor din Israel, în special să interzică adunările sau să închidă unele locuri”, precizează biroul său.

Din cauza loviturilor, toate zborurile de duminică dimineața către Tel Aviv sunt întârziate sau deviate, a anunțat aeroportul Ben Gurion. Aceste confruntări au izbucnit în timp ce au loc negocieri la Cairo menite să instaureze un armistițiu în războiul din Fâșia Gaza.

Acesta fost declanșat de un atac fără precedent pe teritoriul israelian al mișcării islamiste palestiniene Hamas, pe 7 octombrie .

Schimburile de tiruri între Israel și Hezbollah, o mișcare susținută de Iran, au avut loc aproape zilnic de la începutul războiului din Gaza.

De câteva săptămâni, comunitatea internațională avertizează asupra unei posibile extinderi regionale a conflictului. Mai ales după moartea unui lider militar al Hezbollah la sfârșitul lunii iulie, ucis de o lovitură israeliană în Liban, și moartea, la Teheran, a fostului lider al Hamas, atribuită de Iran Israelului.

Hezbollah și Teheranul au promis că vor riposta. Într-un mesaj video pe rețeaua de socializare X, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că “avioane de vânătoare atacă acum ţinte ale Hezbollah”.

Oricine se găsește în apropierea zonelor în care activează Hezbollah trebuie să părăsească imediat zona pentru a se proteja pe sine și familia sa”

Loviturile au fost lansate după ce armata israeliană a observat “pregătirile Hezbollah pentru atacuri pe scară largă împotriva teritoriului israelian”, a scris armata într-un mesaj pe Telegram în arabă, destinat locuitorilor din sudul Libanului.

“Oricine se găsește în apropierea zonelor în care activează Hezbollah trebuie să părăsească imediat zona pentru a se proteja pe sine și familia sa”, a îndemnat armata, subliniind că “va face tot ce este necesar pentru a proteja cetățenii Israelului”.

Canalul de televiziune Al-Manar al Hezbollah a raportat o serie de raiduri israeliene care vizează pădurile Kounin Rashf, Al-Tayri, Beit Yahoun, Al-Khardali, Zawtar, Iqlim Al-Tuffah și Al-Rayhan din sudul Libanului.

Hezbollah anunță că atacul său major asupra Israelului este “încheiat” pentru duminică

Hezbollah-ul libanez a anunțat că atacul său major împotriva obiectivelor militare israeliene, folosind drone și rachete, a fost “încheiat” pentru ziua de duminică și și-a atins obiectivele.

“Operațiunea noastră militară de astăzi s-a încheiat și a fost îndeplinită”, a declarat gruparea susținută de Iran într-un comunicat. Afirmațiile Israelului “cu privire la acțiunea preventivă pe care a făcut-o […] și eșecul atacului rezistenței sunt afirmații goale de conţinut”, a adăugat aceasta.

Din octombrie, violențele dintre Israel și Hezbollah au făcut peste 600 de morți în Liban, în principal luptători din mișcarea șiită, dar și cel puțin 131 de civili, potrivit unui calcul al AFP. În Israel și pe Înălțimile Golan, 23 de soldați și 26 de civili au murit în aceste violențe, potrivit autorităților israeliene.

Președintele american, Joe Biden, “urmărește evenimentele cu atenţie”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Sean Savett.

“Oficialii americani sunt în comunicare constantă cu omologii lor israelieni. Vom continua să sprijinim dreptul Israelului de a se apăra și de a acţiona pentru stabilitatea regională”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat că Statele Unite sunt “gata să susţină” apărarea Israelului. În acest context mai mult decât tensionat, negociatorii de la Cairo încearcă să obțină o încetare a focului în Fâșia Gaza.

O nouă rundă de negocieri a început joi în capitala Egiptului în prezența șefilor serviciilor de informații externe și interne israeliene, David Barnea și Ronen Bar, a directorului CIA, William Burns, a coordonatorului Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, precum și a șefilor serviciilor de informaţii egiptene și qatareze.

O delegație a Hamas, care a mers la Cairo, nu va participa la negocieri, dar urma să se întâlnească cu oficiali egipteni sâmbătă seara, a declarat un membru de rang înalt al mișcării islamiste.

De luni de zile, mediatorii din Qatar, Egipt și Statele Unite încearcă să convingă Hamasul și Israelul să oprească ostilitățile, dar până acum fără succes. O sursă egipteană apropiată negocierilor de la Cairo a afirmat, înainte de izbucnirea ciocnirilor dintre Israel și Hezbollah, că duminică va fi “o etapă esențială”, după ce Washingtonul a vorbit de “progrese”.

Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de o ofensivă fără precedent a Hamas, pe 7 octombrie, pe teritoriul israelian, care s-a soldat cu moartea a 1.199 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui calcul al AFP bazat pe date oficiale. 251 de persoane au fost răpite în acea zi: 105 sunt încă deținute în Gaza, dintre care 34 au fost declarate decedate de armată.

Ofensiva israeliană în Gaza a făcut cel puțin 40.334 de morți, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului Hamas, care nu detaliază numărul de civili și de luptători uciși. Potrivit ONU, cei mai mulți morți sunt femei și copii. R

ăzboiul a provocat un dezastru umanitar și sanitar și a strămutat 90% din cei 2,4 milioane de locuitori ai teritoriului, potrivit ONU.

Tags: GazaHezbollahisraelLiban
Externe