X

Israelul nu va lua în considerare niciun acord internațional privind viitorul Siriei

Israelul nu se va considera legat de eventuale acorduri internaţionale ce vor fi semnate asupra viitorului Siriei, a declarat joi ministrul israelian al apărării Avigdor Lieberman, informează AFP, potrivit agerpres.

Negocieri la niveluri diferite sunt în curs în condiţiile în care regimul lui Bashar al-Assad pare gata să lanseze o ofensivă în provincia Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor în Siria.

Citește și: Trump se ia ‘la trântă’ cu coloșii din lumea internetului: ‘Este o problemă foarte gravă’

“Vedem că au loc diferite reuniuni în diferite locuri: la Ankara, Teheran, Geneva, în altă parte, se vorbeşte despre recroirea hărţii Siriei după bătălia din Idlib”, a declarat ministrul israelian al apărării, aflat în vizită în nordul Israelului, la frontiera cu Libanul. “Cu tot respectul şi recunoştinţa posibile pentru aceste acorduri, ele nu ne angajează. Singurul lucru care ne angajează sunt interesele securitare ale Israelului”, a insistat Lieberman.

Cu toate acestea, ministrul israelian a precizat că ţara sa rămâne fidelă precedentelor acorduri încheiate cu Siria, printre care acordul de dezangajare din 1974, ce pune capăt oficial războiului de Iom Kipur.

Principala îngrijorare declarată de Israel este de a evita orice ancorare în Siria a Iranului, principalul său inamic. Republica Islamică furnizează în prezent sprijin politic, financiar şi militar regimului lui Bashar al-Assad. Premierul Benjamin Netanyahu nu încetează să ceară retragerea Iranului din Siria.

Fiind atent să nu fie antrenat în conflictul de pe teritoriul Siriei, Israelul a întreprins în acelaşi timp zeci de raiduri împotriva poziţiilor siriene, a unor convoaie militare destinate, potrivit lui, Hezbollahului libanez, care susţine de asemenea regimul lui Assad, şi tot mai frecvent împotriva forţelor iraniene.

Citește și: Atac xenofob împotriva unui migrant din Germania

Lieberman a mai anunţat că Israelul va investi peste 60 de milioane de dolari (mai mult de 51 de milioane de euro) în consolidarea securităţii în localităţile apropiate de frontiera libaneză. Banii vor servi la înălţarea de garduri în jurul a 21 de localităţi şi la consolidarea adăposturilor publice şi clădirilor şcolare situate la mai puţin de 20 de kilometri de frontieră.

În timpul celui mai recent război între Israel şi Hazbollah, în 2006, sute de mii de israelieni au fost nevoiţi să fugă din localităţile din nordul ţării, în urma lansării a mii de rachete de către mişcarea libaneză.

Tags: Avigdor Liebermanbashar al assadIdlibIom KipurIranisraelsiria
Categorii: Sinteze