X

Israelul nu va permite Iranului să producă arme nucleare

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că “Israelul nu va permite Iranului să producă arme nucleare”, drept răspuns la anunţul Teheranului că a început îmbogăţirea uraniului până la 20%, relatează dpa, potrivit agerpres.

“Decizia Iranului de a continua să-şi încalce angajamentele, de a creşte nivelul de îmbogăţire şi de a-şi spori capacitatea industrială pentru îmbogăţirea uraniului în subteran nu poate fi explicată în niciun alt mod decât prin continuarea punerii în practică a intenţiei sale de a dezvolta programul nuclear militar”, a afirmat Netanyahu în cadrul unui comunicat dat publicităţii de biroul său.

Citeşte şi: Nancy Pelosi rămâne preşedintele Camerei Reprezentanţilor în SUA

Iranul a anunţat luni că a declanşat procesul destinat să ducă la producerea de uraniu îmbogăţit la 20% în uzina subterană din Fordo, principala sa măsură de dezangajare prevăzută în acordul internaţional din 2015 menit să-i limiteze programul nuclear.

În mai 2019, după retragerea unilaterală a SUA din acest acord urmată de reinstituirea sancţiunilor americane împotriva Iranului, Teheranul a început să-şi încalce principalele angajamente, printre care şi rata de îmbogăţire a uraniului.

Acuzat de mai multe ţări occidentale şi de Israel că vrea să dezvolte arma atomică, Iranul a negat mereu acest lucru.

Citeşte şi: Sudanul, Egiptul şi Etiopia continuă negocierile pentru barajul de pe Nil

“Procesul pentru producerea de uraniu îmbogăţit la 20% a început la complexul de îmbogăţire Shahid Alimohammadi (Fordo)”, situat la 180 km sud de Teheran, a declarat purtătorul de cuvânt Ali Rabii, citat pe site-ul de internet al televiziunii de stat.

Potrivit acestuia, preşedintele iranian Hassan Rohani a dat ordinul “în aceste ultime zile” şi “procesul de injectare a gazului a început în urmă cu câteva ore”.

Tags: Ali Rabiiarme nucleareBenjamin NetayahuHassan RohaniIranisraelShahid Alimohammadi (Fordo)teheranuraniu imbogatit
Categorii: Știrile zilei