X

Israelul va redeschide marţi principalul pasaj comercial către Gaza ( Avigdor Lieberman)

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a anunţat că principalul pasaj comercial către Gaza va fi redeschis marţi, iar zona unde palestinienilor le este permis pescuitul va fi extinsă din nou, în cazul în care se va menţine calmul până atunci, informează duminică AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Dacă astăzi şi mâine se menţine situaţia care a prevalat ieri (sâmbătă), vom autoriza marţi reluarea activităţii normale la terminalul Kerem Shalom (…), dar cheie este să se menţină calmul: zero baloane incendiare, zero confruntări în apropierea graniţei, zero rachete şi zero tiruri”, a indicat ministrul într-un comunicat.

Citește și : Luare de ostatici într-un magazin din SUA. O femeie a fost împușcată mortal

Israelul a închis terminalul de la Kerem Shalom şi a restrâns zona de pescuit la 11 de la 17 kilometri la 9 iulie, în răspuns la lansarea de baloane şi zmee incendiare din enclava palestiniană.

Sâmbătă, secretarul general al Naţiunilor Unite Antonio Guterres le-a cerut Hamas şi militanţilor palestinieni să oprească lansarea de rachete sau de baloane incendiare şi să nu se mai angajeze în provocări de-a lungul liniei de separaţie între Israel şi Fâşia Gaza, iar Israelului “să arate reţinere pentru a evita inflamarea situaţiei”.

Anunţat de Hamas, un acord de încetare a focului cu Israelul a fost în general respectat sâmbătă în Fâşia Gaza, a doua zi după un nou val de violenţe. Este al doilea armistiţiu încheiat între cele două părţi într-o săptămână, într-un context de temeri crescânde privind un nou război.

Vineri, un soldat israelian a fost ucis de tiruri palestiniene de la frontieră, primul soldat ucis în sau la graniţa Fâşiei Gaza după ultimul război lansat de armata israeliană împotriva Hamas, în 2014. Israelul şi gruparea Hamas s-au înfruntat în trei războaie din 2008.

Citește și : Rouhani : Domnule Trump, nu te juca cu coada leului, vei regreta

De la 30 martie, palestinienii demonstrează săptămânal în zona frontierei pentru a denunţa blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza şi a cere dreptul la revenire al refugiaţilor palestinieni obligaţi să-şi părăsească pământurile în 1948, când a fost creat statul Israel.

O reuniune lunară regulată asupra Orientului Mijlociu figurează pe agenda de marţi a Consiliului de Securitate al ONU, prezidat în iulie de Suedia.

Tags: Avigdor LiebermanGazaKerem Shalompasaj comercial
Categorii: Sinteze