X

Israelul refuză palestinienilor accesul la apă potabilă (ONU)

Israelul refuză accesul la apă potabilă pentru milioane de palestinieni, a informat investigatorul ONU pentru drepturile omului în teritoriile palestiniene, Michael Lynk, scrie Reuters, scrie News.ro.

Lynk a informat că Israelul „continuă la viteză maximă expansiunea aşezărilor” în Cisiordania, care sunt considerate de ONU şi multe naţiuni ca fiind ilegale. El a precizat că în jur de 20-25.000 de persoane noi ajung în fiecare an la aceste aşezări.

Citește și : Prim-ministrul polonez cere un consens asupra unei taxe comune în UE în domeniul digital

Lynk a făcut aceste comentarii în faţa Consiliului ONU privind Drepturile Omului, dezbatere boicotată de delegaţia Israelului, din cauza unei atitudini percepută de israelieni ca fiind nefavorabilă. „În ultimul său raport ridicol, Lynk ajunge la nou nivel şi acuză Statul Evreiesc de furt”, a informat misiunea israeliană la Geneva într-un comunicat, numindu-l pe Lynk ca fiind „un susţinător cunoscut al palestinienilor”.

SUA, principalul aliat al Israelului, au părăsit consiliul de 47 de membri în 2018, acuzând de asemenea atitudini nefavorabile Israelului.

„În Fâşia Gaza, colapsul stratului acvifer, singura sursă naturală de apă potabilă devenită acum aproape total neconsumabilă, contribuie la o criză de sănătate semnificativă pentru cei două milioane de palestinieni care locuiesc acolo”, a afirmat Lynk.

În ciuda retragerii coloniştilor israelieni şi a trupelor israeliene din Fâşia Gaza în 2005, Israelul a menţinut un „sigiliu ermetic al aerului, mării şi teritoriului” în jurul enclavei de coastă, a afirmat el.

Un plan susţinut de comunitatea internaţională, în valoare de 567 de milioane de dolari, a fost aprobat pentru a gestiona criza apei potabile din Fâşia Gaza, însă analiştii susţin că implementarea sa va dura mai mulţi ani.

„Pentru aproape cinci milioane de palestinieni care locuiesc sub ocupaţie, degradarea rezervelor de apă, exploatarea resurselor naturale şi deteriorarea mediului demonstrează lipsa de control asupra propriilor vieţi”, a declarat Lynk.

Citește și : Tensiuni în sud-estul Turciei după sinuciderea unui deţinut kurd în greva foamei

În Cisiordania, companiile extrag în jur de 17 milioane de tone de piatră în fiecare an, „nerespectând interdicţii stricte în dreptul internaţional care opresc puterile militare din a exploata economic un teritoriu ocupat”, a precizat Lynk.

„Palestinienii nu au acces la Marea Moartă şi la toate resursele sale naturale, o parte fiind în teritoriile palestiniene ocupate în timp ce companiile israeliene pot să extragă mineralele, fiind vorba despre o aparentă jefuire”, a adăugat el.

Tags: apa potabilacisiordaniadrepturile omuluigenevaisraelMichael LynkONUSUA
Categorii: Sinteze