X

Israelul se opune unei vizite a Consiliului de Securitate în Orientul Mijlociu

Israelul s-a opus ideii unei vizite a Consiliului de Securitate în Orientul Mijlociu incluzând o deplasare în teritoriile palestiniene, au făcut cunoscut miercuri surse diplomatice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Israelienii “au spus nu” unei asemenea vizite, a afirmat un diplomat. “Statele Unite nici măcar nu au trebuit să se opună”, a adăugat un alt diplomat, la finalul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate.

Citește și: Oficialii cubanezi anunță că SUA pregătesc INVAZIA Venezuelei

Această întâlnire a fost consacrată recentei decizii de la sfârşitul lui ianuarie a Israelului de a pune capăt mandatului unei misiuni internaţionale de observatori desfăşurată la Hebron, un oraş din Cisiordania ocupată.

“Avem nevoie de consens” pentru a organiza o astfel de vizită a Consiliului de Securitate, părţile implicate şi cei 15 membri ai acestuia, s-a mărginit să dezvăluie jurnaliştilor ambasadorul Kuweitului, membru nepermanent al ONU, Mansour Al-Otaibi.

“Lucrăm în continuare asupra acestui subiect”, a adăugat la rândul său preşedinţia în exerciţiu a Consiliului, deţinută în februarie de Guineea Ecuatorială.

Citește și : Putin și Lukașenko, împreună la schi pe pârtiile de la Soci

În cursul reuniunii, această preşedinţie a prezentat o dare de seamă a întrevederilor avute cu palestinienii şi israelienii, după o primă reuniune cu uşile închise a Consiliului în urmă cu o săptămână legată de impactul deciziei israeliene la Hebron, potrivit unor diplomaţi.

Cu ocazia primei întâlniri, Consiliul a luat act de sprijinul deplin al Statelor Unite pentru poziţia israeliană de a pune capăt mandatului misiunii internaţionale de observatori. Reuniunea s-a încheiat cu o simplă solicitare adresată preşedinţiei de a contacta cele două părţi pentru a le asculta şi transmite reacţiile membrilor Consiliului.

Tags: cisiordaniaConsiliul de Securitate al ONUGuineea EcuatorialăHebronisraelMansour Al-OtaibiSUA
Categorii: Sinteze