X

Israelul se va opune vânzării către Qatar a avioanelor americane F-35 (ministru)

Israelul se va opune oricărui tip de vânzări de avioane americane F-35 către Qatar, a declarat duminică ministrul pentru serviciile de informaţii, Eli Cohen, care a invocat necesitatea menţinerii superiorităţii militare israeliene în regiune, informează Reuters, scrie agerpres.

Cohen a făcut aceste comentarii la postul de radio al armatei israeliene, atunci când a fost întrebat despre un material difuzat de Reuters potrivit căruia Qatarul a trimis o solicitare oficială către Washington pentru achiziţionarea de avioane F-35.

Citește și : Trump, la apariţie la un eveniment public după externare: ‘Mă simt grozav!’

Întrebat dacă Israelul se va opune unei astfel de vânzări, Cohen a declarat: “Răspunsul este da. Superioritatea noastră militară şi în domeniul securităţii în regiune reprezintă cel mai important aspect pentru noi. Regiunea noastră încă nu s-a transformat în Elveţia”.

Solicitarea din Qatar intervine după un acord subsidiar încheiat în august între SUA şi Emiratele Arabe Unite în care Washingtonul a fost de acord să ia în calcul să-şi dea acceptul pentru ca statul din Golf să poată cumpăra avioane de tip F-35.

Citește și : Greta Thunberg îndemnă la vot pentru Joe Biden

La 13 august, preşedintele american Donald Trump a anunţat că Israelul şi Emiratele Arabe Unite au căzut de acord să stabilească relaţii diplomatice, ca parte a unui amplu acord – denumit Acordul Abraham – în urma căruia autorităţile israeliene s-au angajat să stopeze anexarea de teritorii palestiniene ocupate.

Astfel, EAU au devenit a treia ţară arabă care a stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt (1979) şi Iordania (1994).

Tags: Emiratele Arabe UniteF-35israelqatarSUAwashington
Categorii: Sinteze