Israelul şi Bahrainul își oficializează normalizarea relațiilor bilaterale

Publicat:

Israelul şi Bahrainul au încheiat duminică un acord care oficializează stabilirea de legături între cele două ţări şi au semnat şapte memorandumuri de înţelegere, deschizând mai mult regiunea Golfului pentru statul evreu, notează AFP, potrivit agerpres.

O delegaţie oficială din Israel a mers duminică în Bahrain pentru a semna un document stabilind relaţii diplomatice între cele două ţări, la o lună după semnarea la Casa Albă a unui acord normalizând legăturile lor.


Citește și: Giuseppe Conte anunță noi restricții dure în Italia

Documentul a fost semnat în prezenţa unor reprezentanţi din alte ţări şi a presei, dar regele Hamad Al Khalifa, prinţul moştenitor şi prim-ministrul au fost absenţi de la ceremonie, potrivit unui corespondent al AFP.

Cele două ţări au mai semnat şapte memorandumuri de înţelegere şi au convenit să coopereze în special în domeniile economic, aviaţiei, finanţelor, comunicaţiilor şi agriculturii, potrivit ministrul israelian de externe.

Şeful diplomaţiei de la Manama, Abdullatif Al Zayani, a salutat “debutul relaţiilor dintre cele două ţări conducând la o cooperare constructivă în diferite domenii”.

Acordul de normalizare “reprezintă un progres istoric important pentru realizarea securităţii, păcii şi prosperităţii”, a declarat el la aeroportul internaţional din Manama.

“Această zi măreaţă va face din pace o realitate. Aceste relaţii vor aduce beneficii celor două părţi în diverse domenii”, a subliniat la rândul său consilierul israelian pentru securitate naţională, Meir Ben-Shabbat, exprimându-se în arabă.

Citește și: UK vrea un acord cu UE, dar aruncă ‘pisica’ în curtea Bruxelles-ului

Monarhie arabă de la Golful Persic unde se află sediul Flotei a V-a americane, micul regat Bahrain a devenit a patra ţară arabă care şi-a normalizat relaţiile cu Israelul.

Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite, o altă monarhie arabă de la Golf, au semnat separat cu Israelul, la 15 septembrie, acorduri oficializând normalizarea relaţiilor bilaterale în cursul unei ceremonii la Casa Albă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.