X

Israelul și Hamas s-au angajat într-una dintre cele mai dure ciocniri din timpul războiului

Israelul și Hamas s-au angajat într-una dintre cele mai dure ciocniri din timpul războiului

Armata israeliană vizează regiuni din nord, iar forțele sale aeriene au bombardat 200 de obiective din Gaza, pregătind totodată un atacuri la sol în sud

Luni, trupele israeliene și militanții Hamas au fost angajați într-una dintre cele mai dure ciocniri armate din ultimul timp, Israelul căutând să repurteze o victorie decisivă în jurul orașului Gaza, pregătindu-și totodată ofensiva spre sud, transmite THE WALL STREET JOURNAL, potrivit RADOR.

Practic, armata israeliană i-a învins pe militanții Hamas în două dintre ultimele lor fortărețe din nordul Fâșiei Gaza, respectiv, cartierul Shajaiya din orașul Gaza și orașul Jabalia, situat mai spre nord.

Citeşte şi: Expert, despre embargoul Rusiei: Scopul Moscovei este de a instiga populația împotriva Guvernului – Stiripesurse.md

Israelul a lansat atacuri dure în zonele respective după reluarea ostilităților de la sfârșitul acestei săptămâni, oficialii israelieni afirmând că ar fi ucis un comandant Hamas din Shajalya, iar oficialii palestinieni pretinzând că atacul s-a soldat cu numeroase victime din rândul civililor.

Israelul își concentrează totodată atenția asupra unui oraș din Khan Younis, unde s-ar afla locuința lui Yahya Sinwar, un lider Hamas. În plus, Israelul presupune că în Kham Youmis s-ar afla mai mulți ostatici israelieni.

Luni, Israelul i-a avertizat pe unii rezidenți din sud să părăsească locul înaintea operațiunilor militare, despre care o serie de analişti afirmă că ar putea fi bătălia decisivă a războiului.

„Acum îi urmărim pe militanții Hamas în sudul Gazei”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari. „Îi urmărim pe militanții Hamas oriunde s-ar ascunde. În nord și la sud”, a spus el.

Israelul și Hamas s-au angajat într-una dintre cele mai dure ciocniri din timpul războiului

Comandanții israelieni au afirmat că, din punct de vedere politic, depun eforturi contracronometru pentru a înlătura de la putere mișcarea Hamas și pentru a elibera peste 100 de ostatici, ei temându-se că sprijinul SUA se va reduce dacă războiul se prelungește și dacă numărul victimelor civile continuă să crească.

Peste 15.000 de palestinieni au murit în timpul ofensivei Israelului, după cum au declarat autoritățile din enclava condusă de Hamas, victimele fiind în majoritate femei și copii – o cifră care nu face distincția între militanți și civili. Militanții palestinieni încă mai dețin ostatici în urma atacurilor Hamas din Israel, survenite pe 7 octombrie și despre care oficialii israelieni spun că s-au soldat cu peste 1.200 morți.

Luptele din Gaza s-au reluat în weekend, după ce discuțiile dintre Israel și Hamas cu privire la eventuale eliberări de ostatici au eșuat. Discuțiile, care au vizat și eventuala eliberare a prizonierilor palestinieni din Israel, s-au întrerupt după ce militanții au refuzat să elibereze mai mulți ostatici dacă Israelul nu acceptă un armistițiu temporar.

Israelul și Hamas s-au angajat într-una dintre cele mai dure ciocniri din timpul războiului

În continuare, se așteaptă ca luptele să se îndrepte spre Rafah, cel mai sudic oraș al Gazei, la granița cu Egiptul. Șapte persoane au fost ucise în urma unui atac aerian semnalat în Rafah duminică seară, potrivit anunțului unui birou ONU umanitar. Printre decedați se numără și jurnalistul local Shaima Al-Jazzar, potrivit publicației locale Quds Channel și postului londonez Alghad TV.

Un înalt oficial ONU a declarat pentru The Wall Street Journal că, de la reluarea ostilităților din acest weekend, pagubele din Gaza sunt mai mari decât cele înregistrate după o lună și jumătate de la declanșarea războiului.

În urma conflictului, infrastructura, proprietățile și investițiile au înregistrat pierderi de cca. 50 miliarde dolari SUA, în luna octombrie, dezastrul fiind echivalent cu două decenii din sprijinul acordat dezvoltării din Gaza, după cum a declarat Abdallah Al-Dardar, reprezentant-șef al țărilor arabe în Programul ONU de Dezvoltare.

Tags: GazahamasisraelJabalia
Categorii: ExterneȘtirile zilei