X

Israelul “taie legătura” între consulatul Spaniei la Ierusalim şi palestinieni

Israelul “taie legătura” între consulatul Spaniei la Ierusalim şi palestinieni

Ministrul israelian al afacerilor externe Israel Katz (foto) a anunţat vineri că “a decis să taie legătura” între consulatul Spaniei la Ierusalim şi palestinieni, “ca răspuns” la recenta recunoaştere de către Madrid a statului Palestina şi la un “îndemn antisemit” al unui ministru spaniol, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Am decis să rup legătura între reprezentarea (diplomatică) spaniolă în Israel şi palestinieni şi să interzic consulatului Spaniei de la Ierusalim să furnizeze servicii palestinienilor din Cisiordania”, a scris Katz pe reţeaua socială X.

Vezi şi: VIDEO – Un restaurant s-a prăbuşit în Mallorca: Sunt mulţi morţi şi răniţi! – Stiripesurse.md

Ministrul a afirmat că a luat aceste măsuri “ca răspuns la recunoaşterea unui stat palestinian de către Spania şi la apelul antisemit (al unei membre a guvernului spaniol) nu pur şi simplu de a recunoaşte un stat palestinian, ci de ‘a elibera Palestina de la râu până la mare'”.

Israelul “taie legătura” între consulatul Spaniei la Ierusalim şi palestinieni

Spania, Irlanda şi Norvegia au anunţat miercuri decizia lor de a recunoaşte statul Palestina începând cu 28 mai, provocând astfel furia Israelului, care a denunţat această decizie drept o “recompensă pentru terorism”, în timp ce războiul în curs din Fâşia Gaza, declanşat de atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie, durează deja de aproape opt luni.

Joi, ambasadoarea Israelului în Spania a condamnat drept “un apel la eliminarea Israelului” declaraţiile făcute de numărul trei al guvernului spaniol, Yolanda Diaz, şefa partidului de extremă stânga Sumar şi ministru al muncii.

Israelul “taie legătura” între consulatul Spaniei la Ierusalim şi palestinieni

“Salutăm astăzi faptul că Spania recunoaşte statul Palestina”, însă “nu ne putem opri aici. Palestina va fi liberă de la râu până la mare”, a declarat Diaz pe platforma X, denunţând un “genocid al poporului palestinian”.

Scandat în timpul manifestaţiilor în susţinerea palestinienilor, acest slogan face referire la frontierele Palestinei sub mandat britanic, care se întindea de la râul Iordan până la Mediterana, înainte de crearea statului Israel în 1948. El este interpretat de detractorii săi, în special de guvernul israelian, drept un apel la eliminarea Israelului.

Întrebat de AFP despre modalităţile practice şi consecinţele concrete ale punerii în aplicare a deciziei anunţate de Katz, ministrul israelian al afacerilor externe nu a oferit deocamdată un răspuns.

Tags: consulatierusalimisraelIsrael KatzPalestinaspania
Știrile zilei