X

Israelul trimite ajutoare sirienilor din Platoul Golan

Israelul a livrat ajutoare civililor refugiaţi în partea siriană a Înălţimilor Golan, după ce au fugit din calea luptelor din sudul Siriei, a anunţat vineri armata israeliană, informează AFP, potrivit agerpres.

În noaptea de joi spre vineri, tone de produse alimentare, haine şi medicamente au fost livrate acestor refugiaţi instalaţi într-o tabără neamenajată, informează un comunicat al armatei israeliene, fără a preciza în ce mod aceste ajutoare au fost transferate în teritoriul sirian.

Citeşte şi: Baie de sânge în campania electorală din Mexic. 133 de politicieni au fost ucişi

Israelul ocupă din 1967 o parte din Platoul Golan, situat la frontiera dintre cele două ţări, care sunt în continuare în stare de război.

Civilii sirieni au fugit din calea unei ofensive a regimului de la Damasc şi aliaţilor săi, declanşată în urmă cu zece zile pentru recucerirea zonelor controlate de insurgenţi în provincia Deraa, în sudul Siriei.

Provincia Deraa este situată lângă Platoul Golan şi frontiera cu Iordania, iar potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) zeci de mii de civili care fug din calea violenţelor au fost strămutaţi. Unii dintre ei s-au instalat în tabere improvizate în partea siriană a Platoului Golan.

“Zeci de mii de civili sirieni care fug din calea ostilităţilor trăiesc în condiţii precare în tabere în apropiere de frontiera cu Israelul. Am oferit ajutor umanitar acestor tabere instalate în partea siriană a Platoului Golan, continuând totodată politica noastră de neamestec în conflictul sirian”, a adăugat armata israeliană.

Citeşte şi: Carina Ţurcan rămâne închisă la Lefortovo, fiind acuzată de spionaj

Israelul a lovit de mai multe ori teritoriul sirian, vizând în special convoaiele de arme destinate, potrivit armatei israeliene, să ajungă în mâinile Hezbollahului libanez, aliat al regimului sirian şi inamic al statului israelian.

Din 2013, mai mult de 10.000 de civili sirieni au fost trataţi în spitale israeliene, potrivit armatei.

În comunicatul său, armata israeliană afirmă că urmăreşte îndeaproape evoluţiile din sudul Siriei şi este pregătită pentru diferite scenarii. ”Nu le vom permite sirienilor să intre în Israel şi vom continua să apărăm interesele noastre de securitate”, adaugă comunicatul citat.

Tags: DeraaisraelPlatoul Golansiria
Categorii: Sinteze