‘Isteria statuilor’ cuprinde şi Danemarca

Publicat:

Statuia unui misionar danez din Groenlanda, Hans Egede, care a participat la colonizarea uriaşei insule din Arctica în secolul al XVIII-lea, a fost vandalizată la Copenhaga, a anunţat joi poliţia.

“Am deschis o anchetă pentru vandalism. Nu a fost făcută nicio arestare şi nu a fost pronunţată nicio inculpare până în prezent”, a precizat poliţia din Copenhaga într-un e-mail către AFP, potrivit agerpres.


Citeşte şi: Trump şi masca anti-COVID-19. Preşedintele american continuă eschiva

Conform unor fotografii difuzate în presă, statuia misionarului din faţa Bisericii Marmorkirken, în plin centrul capitalei daneze, la doar câţiva paşi de palatul regal, a fost vandalizată cu vopsea roşie, autorii faptei scriind cuvântul ‘decolonize’ (‘decolonizaţi’). Incidentul s-a produs marţi.

Groenlanda a fost o colonie daneză până în 1953, dată la care a intrat în ‘Comunitatea Regatului’ scandinav.

În 1979, insula, a cărei economie depinde în continuare puternic de subvenţiile oferite de Copenhaga, a obţinut statutul de ‘teritoriu autonom’, însă chestiunea colonizării rămâne prezentă în discursul politic.

La Nuuk, capitala Groenlandei pe care el a fondat-o sub numele de Godthab (care se traduce prin ‘bună speranţă’), statuia lui Hans Egede a fost vandalizată la sfârşitul lui iunie, punându-se în chestiune legitimitatea de a onora această personalitate, în siajul mişcării internaţionale lansate de mişcarea ‘Black Lives Matter’.

Citeşte şi: Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei A DEMISIONAT

Statuia “este simbolul colonizării Groenlandei şi simbolul violenţei care a fost perpetuată. Este de asemenea simbolic faptul că ea se află pe vârful unui munte şi este plasată deasupra populaţiei”, a spus la televiziunea publică TV2 Aki-Matilda Hoegh-Dam, care reprezintă Groenlanda în parlamentul danez.

“Trebuie să coborâm statuia de pe munte. O putem pune într-un muzeu”, a sugerat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.