Istoricul Yuval Noah Harari recunoaște că a aprobat apariția traducerii cenzurate din Rusia

Publicat:

Istoricul Yuval Noah Harari a recunoscut că a aprobat apariția traducerii cenzurate din Rusia, explicând faptul că a autorizat reformulări ale operei sale pentru a ajunge la ”cititori diferiți din jurul lumii”, arată The Guardian, potrivit agerpres.

”Nu susțin cenzura rusească dar trebuie să mă descurc cu ea”, a spus Yuval Noah Harari. Autorul volumului ”Sapiens. Scurta istorie a omenirii” a recunoscut că a aprobat înlocuirea criticilor aduse lui Vladimir Putin cu critici aduse lui Donald Trump în ediția rusă a cărții sale ”21 de lecții pentru secolul XXI”. Istoricul spune că cenzura din Rusia nu i-ar fi permis să publice textul original.


Citește și : Corpurile a zeci de migranţi au fost recuperate după naufragiul de joi din largul portului libian Khoms

Newsweek a anunțat că ediția rusă a volumului a apărut fără criticile aduse de Harari invaziei Ruse din Crimea din 2014.

În engleză, volumul arată că “ni se spune în mermanență că trăim într-o epocă nouă și îngrozitoare a post-adevărului”, oferind exemplul anexării peninsulei din sudul Ucrainei de către Rusia.

“Guvernul Rusiei și președintele Putin personal au negat de mai multe ori că ar fi vorba despre trupe rusești și a descris combatanții drept unități spontane de auto-apărare care și-au cumpărat din magazinele locale uniforme asemănătoare celor rusești”,scria Harari. “Când au făcut aceste afirmații ridicole, Putin și ai lui știau bine că mint”.

În ediția publicată în rusă, Harari se referă la Trump în același caz: “Potrivit estimărilor făcute de publicația Washington Post, Președintele Trump a făcut peste 6.000 de afirmații publice false în perioada scursă de la învestirea sa.”

Harari spune că a aprobat reformulări pentru toate cărțile sale pentru diferite tipuri de public.

“În calitate de gânditor și autor, îmi dau silința să ajung la cititori foarte diferiți din jurul lumii. Ca să dau ocazia ideilor și mesajelor mele să ajungă mai ușor la cititori din diferite țări, de-a lungul anilor, am autorizat și chiar am inițiat eu însumi adaptări ale tuturor cărților mele… Adaptările țin cont de diferite contexte politice, religioase și culturale. Dacă aș putea, mi-aș rescrie de la zero cărțile pentru fiecare țară, dar, evident că nu am cum. Atunci când fac adaptări, ideea mea de bază este să contextualizez exemplele pe care le ofer pentru a-mi explica ideile, dar să nu schimb niciodată ideile”, a afirmat istoricul israelian.

“În Rusia, am fost avertizat că din cauza a două exemple pe care le folosesc, criticând invazia rusă din Ucraina, cenzura nu va permite publicarea și distribuția cărții. De aceea m-am trezit în fața unei dileme. Să schimb cele câteva exemple și să public volumul în Rusia, sau să nu schimb nimic și să nu public?!”.

Harari spune că a ales să publice fără să se refere la invazie ”pentru că mi s-a părut important ca ideile din carte să ajungă la cititorii din Rusia, mai ales că volumul este în continuare critic la adresa regimului Putin. Traducerea rusă avertizează cititorii asupra pericolelor dictaturii, corupției, homofobiei și extremismului naționalist. Nu sprijin cenzura rusească, trebuie să mă descurc cu ea”, afirmă scriitorul.

Citește și : 2 morţi şi 10 răniţi în prăbuşirea mezaninului într-un bar din Gwangju în Coreea de Sud

Dar Harari a afirmat și că în afara schimbărilor pe care le-a autorizat pentru traducerea în rusă, a aflat că au mai apărut și alte modificări neautorizate: ”Mi s-a spus că acolo unde vorbeam despre cucerirea rusă a Crimeei, cuvântul «cucerire» a fost înlocuit cu «re-asociere» și, acolo unde vorbesc despre soțul meu, cuvântul a fost schimbat cu «partener». Dacă este adevărat, mă opun cu fermitate unor asemenea schimbări neautorizat și voi face tot ce pot pentru a le corecta”.

În urmă cu doi ani, autoarea de romane fantasy, VE Schwab, cunoscută pentru titluri ca ”Adunarea umbrelor” sau ”Partea întunecată a magiei”, a descoperit că una dintre scenele care prezenta o relație romantică între două personaje masculine a fost eliminată din varianta rusească a cărții sale, fără a i se cere permisiunea. Cărțile care au personaje sau elemente LGBT în poveste sunt cenzurate constant în Rusia, după legea din 2013 care interzice “promovarea relațiilor sexuale non-tradiționale” în rândurile minorilor.

Yuval Noah Harari este un istoric israelian, profesor titular la departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim. Este autorul cărților de succes internațional ”Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” (2011, tradusă în română în 2017) și ”Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” (2015, tradusă în română în 2018).

La 20 ani și-a făcut cunoscută orientarea sa homosexuală, ulterior căsătorindu-se în Canada cu prietenul său israelian, Itzik Yahav, care lucrase ca producător de spectacole de teatru. Harari și Yahav, locuiesc în moșavul Mesilat Tzion de lângă Beit Shemesh, în apropiere de Ierusalim.

Istoricul Harari oferă un curs online gratuit în limba engleză intitulat ”Sapiens: O Scurtă Istorie a Omenirii”. Peste 100.000 de oameni din întreaga lume au participat deja la acest curs

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.