Istorie, politică și mercenari: de ce atât de multe națiuni africane îl susţin tacit pe Putin

Publicat:

Abținerile subliniază cât de multă greutate diplomatică mai are Moscova în multe dintre guvernele mai autoritare din Africa.

Aliații autoritari din Africa ai președintelui Putin și-au oferit tacit sprijinul la Organizația Națiunilor Unite pentru invazia Ucrainei de către Rusia.

Conduse de o diplomație grea din blocul occidental, 141 de națiuni au adoptat o rezoluție la Adunarea Generală a Națiunilor Unite în care deplânge „agresiunea împotriva Ucrainei” a Rusiei.


Rezoluția a cerut Rusiei „să-și retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele sale militare de pe teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

Doar patru țări au venit în sprijinul Rusiei: Coreea de Nord, Belarus, Siria și Eritreea. Nu este deloc surprinzător că statele paria dictatoriale ale lumii au votat cu Putin – un semn al cât de departe a decăzut pe plan internațional. Ceea ce este mai interesant, este lista țărilor care au ales să nu ia atitudine.

Treizeci și cinci de membri s-au abținut de la vot. Era previzibil, China și India, care ambele au legături strânse cu Moscova prin colecția de națiuni BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), nu au votat. Dar jumătate din abțineri au venit din Africa.

Cele 54 de națiuni ale continentului știu mai multe despre ororile și efectele paralizante de lungă durată ale colonizării decât majoritatea. Și astfel, oricine nu este familiarizat cu geopolitica africană ar fi iertat că s-a întrebat de ce 17 țări au refuzat să condamne ambițiile imperiale ale Rusiei în Ucraina. Alte șapte țări africane au refuzat cu totul să voteze.

Mulți au respins pe deplin invazia. Atât Uniunea Africană, cât și ECOWAS, blocul regional al Africii de Vest, au condamnat agresiunea la nivel regional, la fel ca toți cei trei reprezentanți ai Africii – Kenya, Gabon și Ghana – în Consiliul de Securitate al ONU.

Dar de ce, de exemplu, Africa de Sud, o națiune care s-a mândrit că a luptat pentru cei omorâți în lume de la căderea apartheidului, a refuzat să condamne Rusia, care foloseşte bombe cu dispersie în zonele civile?

De ce ar refuza Republica Centrafricană (RCA), o țară care a fost sfâșiată de brigăzi de război de zeci de ani, să refuze să condamne violența?

Nu există un răspuns unic, deși abținerile subliniază cât de multă greutate diplomatică mai are Moscova în multe dintre guvernele mai autoritare din Africa.

În timpul Războiului Rece, Moscova a susținut multe mișcări de eliberare din Africa – în țări precum Angola, Mozambic și Africa de Sud. Unele elite în vârstă au studiat chiar la Moscova și încă vorbesc fluent rusă, deși aceste legături au dispărut oarecum din perioada URSS.

Un factor mai semnificativ este amprenta militară uriașă a Rusiei pe continent. Mai mult de jumătate dintre națiunile africane au acorduri de cooperare militară cu Rusia, iar țara este cel mai mare exportator de arme în Africa subsahariană.

Multe guverne care s-au abținut de la votul de miercuri – precum Algeria, Uganda, Burundi, Sudanul de Sud, Mali, Mozambic, Sudan și Angola – se bazează foarte mult pe armamentul și armele rusești pentru a-și menține soldații bine echipați. Aceste țări sunt toate autoritare sau dictatoriale, cu puțină atenție acordată abuzurilor asupra drepturilor omului de către forțele lor de securitate.

Puternicul fiu al președintelui de 35 de ani al Ugandei, locotenent-general Muhoozi Kainerugaba, și-a exprimat sprijinul pentru invazia lui Putin pe Twitter – „majoritatea omenirii (care sunt non-albe) sprijină poziția Rusiei în Ucraina”, a spus el.

Kainerugaba profită de o componentă notabilă a discursului public est-african, care susține că atacul lui Putin asupra Ucrainei este justificat din cauza tragediilor Occidentului în Africa și, mai recent, în Libia, Irak și Afganistan.

Mai multe țări precum Madagascar, Mozambic, Sudan, CAR și Mali sunt, de asemenea, cunoscute că angajează arme rusești pentru închiriere sau au în prezent mercenari în grupul Wagner – care are legături cu Kremlinul.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington DC a găsit, de asemenea, dovezi că soldații ruși de sacrificiu au fost activi din 2016 în Republica Congo, Zimbabwe și Burundi – toate aceste s-au abținut de la vot.

Conducătorul principal al războiului și liderul adjunct al Sudanului – locotenentul general Mohamed Hamdan’ Hemeti – se afla în Rusia când a fost lansată invazia. Trupele lui Hemeti sunt antrenate de mercenari Wagner, iar acesta s-a grăbit să sprijine invazia, spunând că Rusia are dreptul să se apere.

„Nu vă așteptați la condamnări stridente din partea acelor țări în care există o prezență mare a Rusiei, în special din partea PMC-urilor [private military contractors (antreprenori militari privați)]”, a declarat recent Steven Gruzd, de la Institutul de Afaceri Internaționale din Africa de Sud, pentru CNBC.

Se pare că Africa de Sud, Tanzania, Senegal și Namibia ar putea încerca să creeze o poziție nealiniată în conflict. Africa de Sud, care este membră a națiunilor BRICS, se teme să nu cumva să ofenseze Moscova.

Într-o declarație la Adunarea Generală a ONU la începutul acestei săptămâni, Mathu Joyini din Africa de Sud a cerut din nou „diplomație și dialog” și a subliniat importanța „rezolvării pașnice a conflictului”, refuzând să numească Rusia drept agresor.

„Îndemnăm toate părțile să abordeze situația într-un spirit de compromis, cu toate părțile susținând drepturile omului, respectând obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional și al dreptului internațional umanitar”, a adăugat ea.

Poziția Africii de Sud a fost supusă unor critici grele acasă. Mulți comentatori seniori l-au folosit pe rețelele de socializare pentru a-l cita pe regretatul Arhiepiscop Desmond Tutu – „Dacă sunteți neutri în situații de nedreptate, ați ales deja să fiţi de partea asupritorului”.

Cu toate acestea, Nigeria, celălalt titan economic al Africii, a condamnat agresiunea rusă în Ucraina și a spus că este gata să sancționeze Moscova. Nigeria a fost cel mai probabil frustrată de eforturile Rusiei de a câștiga influență în Africa de Vest, pe care Abuja o consideră sfera sa de influență de drept.

The Telegraph a aflat că mulți diplomați occidentali sunt pe tăcute furioși pe țărilor care se abțin. Dar oricare ar fi poziția lor față de invazie, națiunile africane au arătat încă o dată că Occidentul nu ar trebui să le ia de la sine înțeles. La fel ca în nord, liderii din sudul global pot și vor acționa pentru propriul lor avantaj geopolitic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina

VIDEO - Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii care...

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri”

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri” Prim-ministrul Dorin...

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene Flota rusă din Marea Neagră a fost nevoită să-şi relocheze aproape toate navele...

Putin recrutează 1.000 de noi soldaţi pe zi

Putin recrutează 1.000 de noi soldaţi pe zi Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a a afirmat joi că forţele armate ruse şi-au întărit rândurile cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.