X

ISW: Trei sferturi dintre ruși îl susțin pe Vladimir Putin și sunt în favoarea invaziei în Ucraina

ISW: Trei sferturi dintre ruși îl susțin pe Vladimir Putin și sunt în favoarea invaziei în Ucraina

Sondaje interne rusești realizate recent sugerează că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk nu a afectat încă sprijinul intern rusesc pentru războiul din Ucraina pe termen scurt, după incursiunea ucraineană, și că sprijinul rușilor pentru război a rămas ridicat, din februarie 2022 până azi, potrivit digi24.ro.

Acestea sunt datele prezentate de un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) dat publicității la 1 septembrie. Organizația rusă independentă de sondaje Levada Center a publicat rezultatele unui sondaj lunar la 30 august și a constatat că aproximativ 78% dintre respondenți susțin operațiunile militare rusești în Ucraina – o creștere de la 75% în iulie 2024 și 77% în iunie 2024. Sondajul Levada Center indică faptul că cel mai scăzut sprijin rusesc pentru războiul din Ucraina a fost în februarie 2022, cu 68% dintre respondenți care susțineau războiul și că sprijinul pentru război în rândul respondenților sondajului nu a scăzut sub 70% din martie 2022.

De asemenea, Centrul Levada a întrebat respondenții în august 2024 despre incursiunea ucraineană în regiunea Kursk și a constatat că 91% dintre respondenți sunt îngrijorați de operațiunile militare ucrainene pe teritoriul Rusiei. Centrul Levada a raportat, de asemenea, că 57 la sută dintre respondenți nu se așteaptă la un al doilea val de mobilizare și 60 la sută nu văd necesitatea unui al doilea val de mobilizare în următoarele luni – ambele în scădere de la 65 la sută și, respectiv, 69 la sută.

Datele sondajului realizat de Centrul Levada indică faptul că refuzul Kremlinului de a asigura tranziția completă a societății ruse în general către o situație de război și operațiunile interne de informare în curs de desfășurare ale Kremlinului, menite să normalizeze războiul pentru societatea rusă, au atenuat până în prezent ”oboseala” internă față de război și că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk nu a schimbat această mentalitate.

Faptul că societatea rusă în general nu pare să se confrunte cu oboseala războiului oferă probabil Kremlinului flexibilitate în ceea ce privește modul în care își elaborează strategia pentru a purta un război de uzură prelungit împotriva Ucrainei.

Tags: rusiisusținVladimir Putin
Categorii: ExterneȘtirile zilei