X

Italia a autorizat nava umanitară Open Arms să plece din nou pe mare, după două luni de blocare la chei

Italia a autorizat nava umanitară Open Arms să plece din nou pe mare, după ce o blocase timp de două luni la chei, pe motiv că nu corespundea normelor de securitate, a anunţat vineri organizaţia neguvernamentală spaniolă care închiriase vasul, potrivit AFP, scrie agerpres

“Open Arms ese în sfârşit liberă”, a salutat organizaţia neguvernamntală cu acelaşi nume într-un comunicat, precizând că nava se va întoarce în Spania pentru mentenanţă înainte de a-şi relua misiunilede salvare a migranţilor în Mediterana.

Citește și : Putin susține consolidarea dialogului cu UE

Vasul fusese blocat la chei în portul sicilian Pozzallo în 17 aprilie, în urma unei inspecţii efectuate de paza de coastă italiană care îl declarase ca necorespunzând regulilor de navigaţie.

În comunicatul său, ONG spaniol afirmă că nu era vorba decât de “nereguli tehnice minore, care au fost remediate rapid de echipaj”. “Autorităţile competente au refuzat timp de săptămâni să inspecteze din nou nava pentru a verifica”, potrivit Open Arms.

Organizaţii neguvernamentale acuză cu regularitate Italia de imobilizarea navelor umanitare. Open Arms a criticat vineri “o strategie pentru a împiedica activitatea umanitară pe mare”.

Nave de salvare ale organizaţiilor neguvernamentale prezente în Mediterana au fost inspectate de zece ori din mai 2020 şi blocate de opt ori, comparativ cu opt inspecţii şi o imobilizare între august 2019 şi februarie 2020, potrivit Open Arms.

Citește și : Un britanic a fost diagnosticat cu COVID-19 timp de 305 zile (VIDEO)

De la începutul anului, 691 de migranţi şi-au pierdut viaţa încercând să traverseze marea între Africa de Nord şi Italia sau Malta, faţă de 239 în aceeaşi perioadă din 2020, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Tags: italiaMediteranamigrantiOpen Armsspania
Categorii: Diaspora