X

Italia a reluat disputa cu Malta privind migraţia după debarcarea a 184 de migranţi în insula Lampedusa

Italia a reluat vineri disputa cu Malta privind migraţia, acuzând autorităţile de la La Valletta că nu reuşesc să intercepteze ambarcaţiunile care transportă migranţi plecând din Africa de Nord, ceea ce le permite acestora să ajungă pe teritoriul italian, transmite dpa, potrivit agerpres.

Acuzaţia Romei a fost făcută după ce 184 de migranţi au debarcat în insula italiană Lampedusa, unde au ajuns folosind mici ambarcaţiuni care au reuşit să treacă neobservate de Garda de coastă malteză.

Citește și : Rusia va continua să bombardeze obiectivele militanţilor din provincia siriană Idlib dacă este nevoie (Serghei Lavrov)

”Malta a aruncat încă o dată această problemă pe umerii Italiei”, au declarat surse din Ministerul de Interne italian, adăugând că se fac eforturi pentru găsirea unor ‘soluţii inovatoare şi eficiente’ în acest dosar.

Agenţia de presă italiană ANSA a relatat că printre migranţii sosiţi în Lampedusa au fost identificaţi tunisieni, care ar putea fi repatriaţi pe baza unei proceduri rapide.

În acelaşi timp, ministrul de interne italian Matteo Salvini a acuzat Malta într-o conferinţă privind Uniunea Europeană, desfăşurată la Viena.

”Este un stat membru căruia chiar nu îi pasă de obligaţiile sale, întrucât în apele malteze există cazuri repetate ale multor nave, aflate chiar în nevoie, care sunt ignorate sau escortate către Italia”, a afirmat Salvini, citat de ANSA.

Guvernul maltez a declarat joi că nu poate stopa respectivele ambarcaţiuni. ”Aceste cazuri nu sunt cazuri de tipul ‘caută şi salvează’ (SAR). Autorităţile malteze vor aplica, la fel ca de fiecare dată, toate convenţiile în vigoare”, a menţionat guvernul de la La Valletta.

Citește și : Schimb dur de replici între Matteo Salvini şi Jean Asselborn din cauza imigranţilor extracomunitari

În noaptea de 9 spre 10 iunie, nava Aquarius, cu 630 de migranţi la bord, nu a primit autorizaţia de a acosta în Malta şi Italia, Matteo Salvini, ce fusese numit de puţin timp ministru de interne al Italiei, refuzând să permită accesul ei în porturile italiene. Odiseea navei s-a încheiat la 17 iunie în portul spaniol Valencia, în urma unei propuneri a noului şef al guvernului spaniol, Pedro Sanchez.

Tags: Africa de NordambarcaţiuniitaliaLa VallettaLampedusaMaltaMatteo Salvinimigrantiuniunea europeana
Categorii: Diaspora