X

Italia amendează o companie americană pentru supravegherea biometrică a populaţiei

Compania americană de recunoaştere facială cu ajutorul Inteligenţei Artificiale (IA) Clearview a fost amendată în Italia cu 20 de milioane de euro pentru punerea în practică a ”unei adevărate supravegheri biometrice a persoanelor pe teritoriul italian” folosindu-le ilegal datele, a anunţat miercuri Autoritatea italiană de Protecţie a Datelor, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

O investigaţie a acestui organism a relevat că respectiva companie, în a cărei bază de date se regăsesc peste 10 miliarde de imagini cu chipurile unor persoane din întreaga lume, ”permite, contrar a ceea ce ea afirmă, monitorizarea cetăţenilor italieni şi a persoanelor care locuiesc în Italia”.

Citește și :  SFATUL lui Josep Borrell pentru toţi europenii: ‘DAŢI căldura mai încet!’

Clearview AI oferă un serviciu de căutare foarte performant, care, cu ajutorul sistemelor de Inteligenţă Artificială, permite crearea de profiluri bazate pe datele biometrice extrase din pagini web publice, posibil îmbogăţite cu alte informaţii conexe, precum geolocalizarea fotografiei.

”Rezultatele (investigaţiei) au relevat că datele personale deţinute de companie, inclusiv datele biometrice şi de geolocalizare, au fost exploatate în mod ilegal” şi compania a încălcat de asemenea ”obligaţiile de transparenţă”, afirmă într-un comunicat Autoritatea italiană de Protecţie a Datelor.

Prin urmare, adaugă aceasta, ”activităţile Clearview AI au încălcat libertatea celor interesaţi, inclusiv protejarea intimităţii şi dreptul la nediscriminare”. Pe lângă amenda de 20 de milioane de euro compania a primit şi dispoziţia de ”a şterge datele persoanelor din Italia şi i se interzice să continue colectarea şi procesarea acestor date cu ajutorul sistemului său de recunoaştere facială”.

Citește și :  SFATUL lui Josep Borrell pentru toţi europenii: ‘DAŢI căldura mai încet!’

Parlamentul European a cerut în octombrie interzicerea activităţilor poliţieneşti predictive bazate pe Inteligenţa Artificială, considerând că astfel sunt afectate cu precădere unele grupuri minoritare (precum comunitatea LGBT), şi de asemenea interzicerea folosirii acesteia la supravegherea comportamentului cetăţenilor, controlul frontierelor şi recunoaşterea automată a persoanelor în spaţiile publice.

 

Tags: ClearviewClearview AIitaliaLGBTParlamentul European
Categorii: Diaspora