Italia aprobă vânzarea a două fregate Egiptului în pofida unor tensiuni între cele două ţări

Publicat:

Guvernul italian a aprobat joi seara vânzarea a două fregate Egiptului, în pofida cazului Regeni, după numele tânărului italian ucis prin tortură la Cairo în ianuarie 2016, relatează AFP, potrivit agerpres.

Nu mai rămâne decât acordul formal al unei instituţii însărcinate cu exporturile de armament pentru a face definitivă această vânzare care a trezit supărarea părinţilor lui Giulio Regeni şi a partidelor de stânga italiene, conform media.


Citește și : Putin este optimist: ‘Majoritatea ruşilor susţin reforma constituţională!’

La 25 ianuarie 2016, studentul italan Giulio Regeni, în vârstă de 28 de ani, dispărea la Cairo unde făcea cercetări pentru un proiect universitar.

Corpul său a fost găsit mutilat atroce şi cu plăgi de tortură, după câteva zile de la dispariţia sa la o periferie a capitalei egiptene. Studentul făcea o anchetă asupra sindicatelor egiptene, subiect foarte sensibil în această ţară.

Acest caz a înveninat mult timp relaţiile între Cairo şi Roma, Italia acuzând cu regularitate autorităţile egiptene că nu cooperează, ba chiar că orientează anchetatorii italieni spre piste false.

“L-am pus întotdeauna pe Giulio Regeni în centrul solicitărilor mele şi va fi întotdeauna la fel”, a dat asigurări premierul Giuseppe Conte, citat vineri de cotidianul La Repubblica.

“Vânzarea fregatelor este o operaţiune comercială, care nu are nicio legătură cu căutarea adevărului despre moartea lui Giulio Regeni. Dimpotrivă, doar menţinând deschise canalele ne putem gândi să obţinem ceva de la Egipt”, potrivit unor surse guvernamentale, citate de cotidianul menţionat.

Cele două fregate de tip Fremm, în valoare de 1,2 miliarde de euro, au fost construite de grupul italian Fincantieri şi erau destinate iniţial marinei italiene.

Egiptul ar putea comanda alte patru fregate, plus 20 de unităţi maritime mai mici, precum şi avioane pentru o sumă totală de circa 10 miliarde de euro, potrivit Repubblica.

Intervievaţi la mijlocul săptămânii de acelaşi cotidian, părinţii lui Giulio Regeni au declarat că “se simt trădaţi” de guvern. “Limita a fost atinsă, nu ne vom mai permite ca guvernul să-şi bată joc de noi”, au spus ei.

Potrivit agenţi AGI, premierul Conte a avut la 7 iunie o “lungă conversaţie la telefon” cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, axată în parte pe “colaborarea bilaterală, industrială şi judiciară, în special în dosarul Regeni”.

“Guvernul şi instituţiile italiene continuă să ceară adevărul autorităţilor egiptene prin intermediul unei cooperări reale, eficiente şi efective”, le-a dat miercuri asigurări deputaţilor ministrul de externe Luigi di Maio.

Citește și : BoJo spune că protestele din UK au fost ‘luate ostatice de extremişti’

Cazul a stârnit vâlvă în cadrul clasei politice italiene. Verzii italieni, partidele de stânga, dar şi mulţi aleşi aparţinând majorităţii guvernamentale au criticat această decizie.

O comisie de anchetă parlamentară a cerut să fie audiată “urgent” de şeful guvernului.

“Trebuie găsit echilibrul corect. Guvernul trebuie să ceară Egiptului adevărul, dar noi nu ne putem bloca industria”, a reacţionat vineri Antonio Tajani, vicepreşedinte al Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața Un moldovean de 39 de ani și-a pierdut viața în urma unui grav accident în Italia....

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris Ion Cuțelaba a obținut prima victorie în "Ultimate Fighting Championship" după un an și jumătate....

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii Potrivit experților, rețeaua poate ajuta cu adevărat la dezvoltarea copilului, dar folosirea îndelungată a...

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos Pentru prima dată în istoria Țărilor de Jos, în prima jumătate a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.