Italia : Aproximativ 30% din italieni cunosc numărul imigranţilor legali din ţara lor

Publicat:

Doar 30% din italieni estimează corect numărul imigranţilor din ţara lor, după o campanie electorală în care candidaţi de centru-dreapta, de extremă dreaptă sau chiar populişti din Movimento 5 Stelle (Mişcarea Cinci Stele) au promis să expulzeze sute de mii de imigranţi clandestini, relata AFP sâmbătă, cu o zi înaintea alegerilor legislative.

Legal, în Italia îşi au reşedinţa circa cinci milioane de străini, adica 8,3% din totalul populaţiei de 60,5 milioane. Numărul lor este aproximativ egal cu al italienilor stabiliţi în străinătate. Dintre imigranţii legali, românii sunt de departe cei mai numeroşi: 23%; urmează albanezii (9%), marocanii (8%), chinezii (5,5%), ucrainenii (4,5%), filipinezii (3,3%), indienii (3%) etc. potrivit datelor Institutului Italian de Statistică (Istat). Cei mai mulţi dintre străini lucrează în comerţul cu amănuntul, în serviciile de îngrijiri la domiciliu şi în agricultură, potrivit agerpres.


Marea majoritate a italienilor au însă impresia că alături de ei trăiesc mai mulţi – chiar mult mai mulţi – străini, potrivit unui sondaj recent al institutului Eurispes. Doar 30% din italieni ştiu că numărul rezidenţilor străini cu acte în regulă este de circa 8%.

Citește și : Secret Service : Un bărbat s-a împuşcat lângă Casa Albă

Potrivit centrului de studii privind migraţia Idos, imigranţii contribuie net între 2,1 şi 2,8 miliarde de euro la cheltuielile publice, deoarece media lor de vârstă este sub cea naţională. Cotizaţiile lor la sistemul de asigurări de sănătate şi sociale depăşesc cheltuielile pentru pensii sau îngrijirile medicale primite.

Mai puţin exact se cunoaşte situaţia imigranţilor ilegali. Mai multe estimări indică aproximativ 500.000 cărora fie le-au fost respinse solicitările de azil, fie le-au expirat vizele. În 2017, numai refugiaţii sosiţi în Italia prin Libia au costat statul peste 4,2 miliarde de euro, potrivit datelor guvernului. Din această sumă, 18% a fost cheltuită pentru salvarea celor în pericol în Mediterana, 13% pentru asistenţa sanitară şi 65% pentru centrele de primire a azilanţilor. În 2013, în aceste centre trăiau 22.000 de oameni; la sfârşitul lui ianuarie anul acesta, totalul se ridica la 182.000. Multe din structurile de primire sunt private, cărora statul le rambursează 35 de euro pe zi pentru fiecare solicitant de azil găzduit. Condiţiile asigurate sunt foarte diferite: în unele centre azilanţii beneficiază gratuit de cursuri de italiană, primesc consiliere psihologică şi pot participa la activităţi de voluntariat; în altele, nu au ce face toată ziua şi ajung să se plictisească îngrozitor, iar durata de soluţionare a dosarelor depăşeşte uneori doi ani. În astfel de cazuri, se acumulează resentimentele între refugiaţi şi localnici.

La percepţia distorsionată a italienilor despre imigranţi contribuie şi mediatizarea diverselor fapte diverse sordide atribuite străinilor. În acest context, se pune problema legăturii între imigraţie şi insecuritate. Ministerul de interne de la Roma arată totuşi că numărul infracţiunilor este în scădere continuă de 10 ani, chiar şi după creşterea accentuată a numărului de străini. Pe de altă parte, aceştia reprezintă 16% din totalul deţinuţilor din închisorile italiene, adică dublul proporţiei lor în ansamblul populaţiei, potrivit datelor ministerului justiţiei. Majoritatea delincvenţilor străini sunt însă clandestini. AFP menţionează că mai multe rapoarte recente arată că în rândul imigranţilor legali rata criminalităţii este comparabilă cu cea a italienilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.