X

Italia și Austria vor începe constituirea unei ‘alianţe’ a ţărilor care doresc să combată imigraţia ilegală

Ministrul italian de interne Matteo Salvini şi omologul său austriac Herbert Kickl au convenit miercuri să-şi intensifice demersurile pentru a convinge Uniunea Europeană să sporească acţiunile împotriva imigraţiei ilegale şi să-şi protejeze frontierele externe, informează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Cei doi miniştri s-au întâlnit la Roma şi apoi au participat la o conferinţă de presă comună, la care au anunţat că vor începe constituirea unei ‘alianţe’ a ţărilor care împărtăşesc voinţa de a combate imigraţia ilegală.

Citește și : Statele Unite au redevenit prima ţară de solicitare de azil din cadrul OCDE (raport)

‘Obiectivul este să protejăm frontierele externe, nu să împărţim problema între statele membre, ci să o rezolvăm toţi împreună’, a indicat Salvini, care este şi liderul partidului de extremă dreapta Liga.

El şi-a exprimat speranţa că preşedinţia semestrială a Consiliului UE, care va fi preluată de Austria la 1 iulie, va contribui la ‘schimbarea regulilor privind gestionarea migraţiei’, pentru că o ‘migraţie în masă dăunează adevăraţilor refugiaţi care într-adevăr doresc să fugă de războaie’.

‘Trebuie să facem o alianţă cu ţările care gândesc la fel’, a afirmat la rândul său Kickl. El a criticat frecventele referiri la ‘solidaritatea’ europeană avansate de susţinătorii redistribuirii migranţilor prin cote între statele UE, menţionând că în opinia guvernului de la Viena solidaritatea trebuie să însemne ‘protejarea cetăţenilor (europeni) şi a frontierelor externe’ ale UE.

Cei doi miniştri au pledat şi pentru încheierea de înţelegeri cu statele terţe (de tranzit sau de origine) pentru controlul imigraţiei ilegale şi repatrierea migranţilor.

Citește și : Brexit: Premierul May obține un vot crucial al parlamentului pentru planul său privind ieșirea din UE

Salvini şi-a reafirmat promisiunea din campania electorală că-i va expulza pe cei circa 500.000 de migranţi aflaţi în prezent în Italia fără acte în regulă. În practică însă un asemenea demers va fi foarte dificil, dat fiind numărul mare al acestora şi faptul că statele lor de origine adesea nu cooperează pentru repatrierea lor.

Tags: AustriaHerbert KicklimigratieMatteo SalviniromaUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora