Italia: Beppe Grillo, fondatorul Mişcării 5Stele, de acord cu “vestele galbene” franceze, cu excepţia preţului la benzină

Publicat:

Beppe Grillo, fondatorul Mişcării 5Stele (M5S) în Italia, consideră că “vestele galbene” franceze au aceleaşi aspiraţii ca partidul său antisistem, cu excepţia benzinei pentru care el ar vedea favorabil un preţ de 4 euro pe litru , informează AFP, scrie Agerpres.

“Vestele galbene nu vorbesc decât de impozite, ele vor un venit minim, pensii mai ridicate… Toate acestea sunt teme lansate de noi”, explică Grillo într-un interviu publicat duminică de cotidianul Il Fatto Quotidiano.


Citește și : FBI a investigat 4 cetățeni americani în cazul anchetei procurorului special Mueller (James Comey)

Acest comic italian cu monologuri înflăcărate a intrat în politică în 2007 cu “Vaffanculo Day”, când au avut loc mari manifestaţii împotriva vechii clase politice.

Provenit din această rebeliune, M5S a obţinut un sfert din locuri în alegerile legislative din 2013, devenind ulterior primul partid al Italiei cu 32,5% la cele din martie 2018 şi intrând la putere printr-o alianţă cu Liga (extrema dreaptă).

Prin mijloacele sale de exprimare, prin latura sa inclasificabilă din punct de vedere politic şi diversitatea revendicărilor sale, mişcarea populară franceză a “vestelor galbene” a fost comparată uneori cu M5S la începuturile sale, chiar dacă i-a lipsit un lider şi structura care au făcut să se lanseze partidul italian.

Beppe Grillo, care s-a distanţat de politică pentru a reveni pe scenă, se recunoaşte în mişcarea franceză, dar regretă contestarea taxelor asupra carburanţilor, “singurul lucru corect pe care preşedintele francez Emmanuel Macron l-a făcut”.

Benzina ar “trebui să coste mult mai scump dacă se iau în considerare efectele externe negative provocate de maşini, ea ar trebui să coste cel puţin dublu faţă de preţul actual”, susţine el.

Potrivit lui Grillo, responsabilii politici ar trebui să anunţe o creştere progresivă până la “patru euro litrul în patru ani” şi adaugă: “Organizaţi-vă în consecinţă, este singura manieră de a declanşa inovarea!”

Citește și : Pactul global cu privire la migraţii va fi adoptat oficial luni, în pofida controverselor

În aceeaşi linie, actualul şef al M5S, Luigi Di Maio, vicepremier, a propus să se adauge bugetului pe 2019 o nouă taxă asupra vehiculelor poluante, însoţită de îndemnuri de a achiziţiona maşini electrice sau hibride.

Dar celălalt vicepremier, Matteo Salvini, liderul Ligii, i s-a opus ferm:” Dacă există bonusuri pentru cei care vor să-şi schimbe maşina, foarte bine, dar eu cred că dacă cineva îşi păstrează vechea sa maşină cu motor diesel nu o face din plăcere”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.