Italia : Berlusconi dă undă verde pentru un guvern M5S şi Liga

Publicat:

Silvio Berlusconi a dat undă verde miercuri seară unui eventual acord guvernamental între aliatul său Liga (extremă dreaptă) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), demers susceptibil să pună capăt blocajului politic din Italia, relatează AFP, potrivit agerpres.

Între M5S şi Liga au loc negocieri care trebuie să ducă la desemnarea unui şef al guvernului şi la un program comun, iar retragerea omul de afaceri care a condus timp de 25 de ani dreapta italiană a îndepărtat principalul obstacol.


Citește și : Erdogan va efectua pe 15 mai o vizită în Marea Britanie

“Dacă o altă forţă politică din cadrul coaliţiei doreşte să-şi asume responsabilitatea formării unui guvern (Mişcarea) 5 Stele, vom lua act de această opţiune cu respect”, a anunţat Silvio Berlusconi într-un comunicat.

Parlamentarii partidului său, Forza Italia (FI), nu vor vota pentru M5S, care “nu are maturitatea politică pentru a-şi asuma această responsabilitate”, dar un acord între Liga şi M5S “nu va marca sfârşitul alianţei” dintre FI şi Liga, în special în regiunile unde conduc împreună, a dat el asigurări.

După mai mult de două luni de discuţii fără rezultate între diversele forţe politice, situaţia părea blocată între coaliţia de dreapta – clasată pe primul loc cu 37% din voturi şi condusă de Liga -, M5S – primul partid cu peste 32% din voturi – şi Partidul Democrat (PD, centru stânga), căzut la 19%.

Citește și : Irakul critică decizia „pripită” a lui Trump cu privire la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul

Luigi Di Maio, liderul M5S, şi Matteo Salvini, secretarul federal al Ligii, s-au declarat dispuşi să guverneze împreună, dar discuţiile s-au blocat în privinţa rolului acordat lui Silvio Berlusconi, simbol al întregului rău din Italia, în opinia lui Di Maio, dar un preţios aliat pentru Salvini.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.