X

Italia : Centrul de primire pentru migranţi din insula Lampedusa va fi închis temporar pentru lucrări de reparaţii

Ministerul italian de Interne a anunţat marţi că centrul de primire pentru migranţi din insula Lampedusa, unde condiţiile de trai s-au degradat în mod evident în ultimele luni, va fi închis temporar pentru lucrări de reparaţii, relatează AFP, conform agerpres.

După ce a găzduit chiar şi sute de persoane în condiţii deseori dramatice, centrul din Lampedusa, de pe insula italiană cea mai apropiată de coastele libiene, a devenit în ultimii ani un centru de identificare, unde migranţii nu rămân decât câteva zile înainte de a lua feribotul cu destinaţia Sicilia.

Citește și : Trump despre Pompeo : ‘Avem acelaşi mod de a gândi’

Migranţii salvaţi pe Mediterana sunt acum duşi în marea lor majoritate direct în Sicilia: în 2017, prin mica insulă nu au trecut decât 9.000 de migranţi din cei circa 119.000 sosiţi în Italia.

Dar mulţi erau tunisieni sosiţi direct pe insulă, într-un ritm mai mare decât cel al repatrierilor sistematice consimţite de către Tunis, ceea ce a determinat autorităţile italiene să-i menţină pe insulă în aşteptarea posibilităţii mai degrabă de a-i repatria decât de a-i pierde din vedere pe continent.

Durata sejururilor s-a prelungit şi în ultimele luni au izbucnit mai multe acţiuni de protest. Ultima, care a avut loc săptămâna trecută, s-a încheiat cu un incendiu de origine criminală, care a avariat puternic o parte a clădirilor.

Marţi dimineaţa, Crucea Roşie italiană a ameninţat într-un comunicat că îşi va înceta activităţile în centru dacă nu sunt luate măsuri pentru asigurarea securităţii migranţilor şi a personalului.

După-amiază, primarul din Lampedusa, Salvatore Martello, care la alegerile din iunie 2017 a învins-o pe fosta primăriţă Giusy Nicolini, figură emblematică a primirii de migranţi, era la Roma, la Ministerul de Interne, unde s-a decis închiderea temporară a centrului, fără precizarea duratei.

Migranţii vor fi transferaţi rapid în alte centre, în scopul efectuării de ”lucrări de reparaţii, începând cu cele deja programate, precum gardul, cantina şi supravegherea video”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Citește și : Siria : Zeci de civili, evacuaţi din Ghouta de Est

Tags: coastele libieneLampedusamigrantireparaţiiromatunis
Categorii: Diaspora