Italia ‘cere respect’ din partea celorlalte state europene în ce priveşte viitoarea redeschidere a frontierelor

Publicat:

Italia ‘cere respect’ din partea celorlalte state europene în ce priveşte viitoarea redeschidere a frontierelor, pledând pentru un ‘răspuns european coordonat’, a declarat ministrul de externe Luigi Di Maio, subliniind că ţara sa nu acceptă să fie ‘tratată ca un lazaret’ şi că este pregătită să primească turişti, informează sâmbătă AFP şi Reuters, scrie agerpres.

‘Am auzit vorbindu-se mult despre Italia în aceste zile. Nu este momentul să polemizăm, dar ţin să precizez un lucru: pretindem respect. Dacă cineva îşi imaginează că ne poate trata ca pe un lazaret, atunci să ştiţi că nu vom rămâne fără reacţie’, a scris Di Maio pe Facebook.


Citește și : Brazilia devansează Spania și urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor de COVID-19

Lovită în plin de epidemia de COVID-19, cu peste 33.000 de decese în trei luni, Italia pare să o fi adus acum sub control şi a început o relaxare treptată a restricţiilor, pregătindu-se pentru redeschiderea frontierelor din 3 iunie.

Roma pledează pentru o reluare coordonată a deplasărilor în Europa din 15 iunie, ceea ce ar marca o repornire la scară continentală a turismului, un sector-cheie pentru economia italiană, acum îngenuncheată.

Câteva state vecine – în special Austria şi Elveţia – refuză însă o redeschidere a frontierelor lor terestre cu Italia la acea dată, provocând nemulţumire la Roma, care vede în acest refuz o modalitate ocolită de a împiedica venirea turiştilor în Peninsulă.

‘Italia este în continuare o ţară ‘roşie’, chiar dacă situaţia s-a ameliorat deja în anumite regiuni’, a declarat în această săptămână ministrul austriac al sănătăţii, Rudolf Anschober (Verzii).

În chestiunea redeschiderii frontierelor, ‘avem nevoie de un răspuns european pentru că, dacă acţionăm în mod diferit şi dezordonat, spiritul UE este pierdut. Şi Europa se prăbuşeşte’, este de părere Di Maio.

‘Răbdarea noastră are limite. Înţeleg concurenţa între diferitele state, ea este legitimă, cu condiţia să fie sănătoasă şi echitabilă’, a subliniat el, lăudând ‘frumuseţea unică, minunile şi plajele unice’ ale ţării sale.

Citește și : Trump: SUA încetează relaţia cu OMS

Şeful diplomaţiei italiene a mai anunţat că se va deplasa în Germania pe 5 iunie, în Slovenia pe 6 iunie şi în Grecia pe 9 iunie, pentru discuţii cu omologii săi. ‘Le voi explica colegilor mei că Italia este pregătită să primească turişti străini din 15 iunie şi că vom acţiona cu maximă transparenţă’, a arătat el.

‘Situaţia internă, toate datele despre contagieri, vor fi în continuare publice. Le voi explica că nu acceptăm liste negre şi că nu avem nimic de ascuns, dimpotrivă. Noi am acţionat întotdeauna în mod responsabil şi transparent şi vom continua să o facem’, a mai dat asigurări Di Maio.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.