Italia : Democrații critică atitudinea lui Matteo Renzi care blochează orice discuţie cu Mişcarea 5 Stele

Publicat:

Membri marcanţi ai Partidului Democrat italian au criticat marţi atitudinea intransigentă a liderului lor demisionar, Matteo Renzi, care blochează orice discuţie cu Mişcarea 5 Stele (M5S), formaţiunea care a obţinut cele mai multe voturi în alegerile legislative de duminică, un scrutin care a aruncat ţara în incertitudine, notează AFP.

În lipsa unei majorităţi, dreptul de a forma viitorul guvern este revendicat atât de coaliţia de dreapta, care a obţinut 37% din voturi, dar este acum dominată de extrema dreaptă, cât şi de M5S, antisistem, cu un scor de 32,7%, conform agerpres.


Liderul actual al M5S, Luigi Di Maio, a abandonat dogma fondatoare a partidului, de a refuza orice acord cu vechea ‘castă’ politică, declarându-se luni pregătit să discute ‘cu toate forţele politice’ pe temele programului său: sărăcie şi risipă, imigraţie şi securitate, locuri de muncă şi dezvoltare.

Pentru M5S, demersul cel mai logic ar fi să se îndrepte spre Partidul Democrat (PD). O astfel de tentativă a eşuat în 2013, dar raportul de forţe s-a inversat după reculul suferit de PD după cinci ani de guvernare (a obţinut 18,7% la scrutinul de duminică).

Citește și : Donald Trump : Noua teorie de ‘Fake news’ (ştiri false) este că HAOSUL domneşte la Casa Albă. Fals!

Renzi a anunţat luni că părăseşte conducerea PD, dar a precizat că succesorul său va fi ales abia după numirea guvernului şi s-a declarat ‘garant’ că partidul său nu va deveni ‘cârja unui guvern antisistem’.

‘M5S şi dreapta ne-au insultat ani de zile şi s-au opus valorilor noastre (…) Nu cred că s-au schimbat brusc. Să facă un guvern dacă vor reuşi, noi rămânem în afară de aşa ceva’, a insistat el marţi pe Facebook.

Poziţia sa este însă departe de a întruni unanimitate în partid.

‘Suntem în aceeaşi măsură ca şi Renzi împotriva negocierilor de culise, dar şi contra buncărelor’, a reacţionat Andrea Orlando, ministrul justiţiei, care a obţinut un scor de 19% contra lui Renzi în alegerile interne din partid în aprilie 2017.

‘Renzi riscă să provoace o catastrofă democratică pentru Italia şi să facă să explodeze PD’, a avertizat Michele Emiliano, guvernatorului regiunii Puglia, cu orientare mai pronunţată de stânga. M5S ‘a câştigat dreptul de a guverna’ şi PD ‘trebuie să-l susţină, exercitând funcţia de control al programului. În caz contrar, ei se vor asocia cu cei de dreapta’.

‘Renzi este în buncăr. A luat ostatic întregul partid. Suntem martorii unui comportament copilăresc’, consideră şi analistul politic Mario Sechi, citat de dpa. Sechi a făcut o paralelă între Renzi şi fostul lider social-democrat german Martin Schulz, care iniţial a exclus o coaliţie cu conservatorii după rezultatul catastrofal din alegeri, însă, după luni de paralizie politică, a fost nevoit să se răzgândească şi, după ce acordul de coaliţie a fost încheiat, a fost obligat să demisioneze.

O alianţă ‘eurosceptică’ între M5S şi Liga Nordului a lui Matteo Salvini, care, cu 17,3% din voturi, a devenit prima forţă a alianţei de dreapta, nu este totuşi pe agendă, potrivit celor în cauză.

Matteo Salvini şi Silvio Berlusconi (Forza Italia) consideră, la rândul lor, că alianţa lor are ‘dreptul şi datoria’ de a forma guvernul, pentru a pune în practică un program de reduceri de impozite şi de combatere a imigraţiei. ‘Avem o echipă şi ea este pregătită’, a repetat Salvini marţi.

Magnatul, care a pierdut controlul în tabăra sa după ce Forza Italia a obţinut doar 14%, nu s-a plasat însă explicit în spatele tânărului său aliat, chemând doar la ‘întărirea coaliţiei care va trebui să obţină mandatul de a guverna Italia’.

Primul test va fi alegerea noilor preşedinţi ai celor două camere legislative, în principiu la 23 martie, după care preşedintele Sergio Mattarella va putea începe consultările.

Între timp, gestionarea afacerilor curente va fi asigurată de guvernul de centru-stânga al lui Paolo Gentiloni, din care aproape jumătate din miniştri au fost înfrânţi în circumscripţiile în care au candidat.

Deşi incertitudinea politică riscă să dureze mai multe luni, actorii economici şi-au păstrat calmul. Bursa din Milano a urcat cu aproape 2% la începutul după-amiezii, iar Sergio Marchionne, CEO al Fiat Chrysler, a dat asigurări: ‘Pe Di Maio şi Salvini nu-i cunosc. Dar M5S nu îmi provoacă teamă, am văzut şi mai altceva rău’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.