X

Italia: Guvernul este ‘unanim’ în privinţa menţinerii în zona euro (Giovanni Tria)

Noul ministru italian al economiei, Giovanni Tria, afirmă că guvernul, format dintr-o mişcare antisistem şi extrema-dreaptă, este ‘unanim’ în privinţa menţinerii Italiei în zona euro, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Poziţia acestui guvern este clară şi unanimă. Nu există nicio discuţie privind vreo propunere de părăsire a zonei euro”, a afirmat Tria într-un interviu pentru cotidianul Corriere Della Sera.

Citește și : Donald Trump a ajuns la Singapore cu două zile înainte de summitul cu Kim Jong Un

“Nu doar că nu vrem o ieşire din euro, dar acţionăm în aşa fel încât nu va exista în viitor niciun dubiu privind prezenţa noastră în zona euro”, a adăugat ministrul, un fost profesor de economie politică apropiat de ideile Ligii (extrema-dreaptă), în primul său mare interviu de când şi-a preluat funcţia la începutul lunii.

Coaliţia aflată la putere, condusă de Mişcarea 5 Stele (antisistem) şi Liga, a repetat mereu că este în favoarea rămânerii Italiei în zona euro, unde este a treia economie, de când şi-a făcut public programul politic luna trecută.

Afirmaţia vine pentru a risipi temerile ridicate la Bruxelles de atacurile virulente împotriva monedei unice europene exprimate anterior de cele două partide.

Ele au menţionat chiar negru pe alb o eventuală ieşire din zona euro în diferitele variante iniţiale ale programului lor comun de guvernare.

Citește și : G7: „Cooperarea internaţională nu poate depinde de furii”, precizează Palatul Elysée

Conform mai multor sondaje recente, între 60% şi 70% dintre italieni sunt împotriva ideii ca ţara lor să renunţe la euro.

Totuşi, Tria, ca mai mulţi economişti ai Ligii, a spus că funcţionarea zonei euro ar trebui modificată.

Tags: bruxellesGiovanni TriaministruMişcarea 5 Stelezona euro
Categorii: Diaspora