Italia înrăutăţeşte previziunile privind evoluţia economiei în 2023, dar estimează o îmbunătăţire a finanţelor publice

Publicat:

Guvernul premierului italian Mario Draghi, aflat la final de mandat, a înrăutăţit miercuri previziunile privind creşterea economiei ţării la 0,6% în 2023, din cauza costurilor ridicate cu energia, dar a afirmat că nivelul solid al veniturilor încă va asigura o îmbunătăţire a finanţelor publice, transmite Reuters, potrivit agerpres.

PIB-ul celei de-a treia economii a zonei euro “va scădea uşor” în semestrul doi din 2022, a precizat Executivul de la Roma.


Citeşte şi: Diferitele ipoteze ale sabotajului gazoductelor Nord Stream (AFP) – Black News

Noile previziuni subliniază dificultăţile economice cu care se va confrunta viitorul posibil premier, Giorgia Meloni.

Luni, după anunţul victoriei extremei drepte la alegerile legislative din Italia, randamentele pentru obligaţiunile emise de statul italian pe zece ani au urcat până la 4,52%, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2013, în timp ce randamentele pentru titlurile de stat emise de Germania pe zece ani au crescut până la 2,12%, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna decembrie 2011.

Conform Trezoreriei Italiei, economia va înregistra o expansiune de 3,3% în 2022, faţă de un avans de 3,1% previzionat în aprilie, datorită creşterii peste aşteptări din primul semestru.

Estimarea de 0,6% pentru 2023 indică o înrăutăţire dramatică a perspectivelor economiei, comparativ cu precedentul obiectiv ce viza anul viitor o creştere de 2,4%.

Din ianuarie, Draghi a alocat aproximativ 66 miliarde de euro pentru a încerca să atenueze criza energiei, exacerbată de războiul din Ucraina. Succesorul său va trebui probabil să urmeze aceeaşi cale.

Conform Trezoreriei Italiei, deficitul bugetar este estimat la 5,1% din PIB în 2022, o scădere semnificativă faţă de ţinta precedentă, de 5,6% din PIB, în tip ce pentru 2023 se previzionează un deficit de 3,4% din PIB, de la un nivel de 3,9% din PIB prognozat anterior.

Citeşte şi: Guvernul german aprobă prelungirea operaţiunilor la centralele electrice pe bază de cărbune până în 31 martie 2024 – Black News

Datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro după cea a Greciei, ar urma să se situeze la 145,4% din PIB în 2022, faţă de precedenta prognoză, de 147% din PIB, şi să scadă la 143,2 din PIB în 2023.

Până acum, Italia a cheltuit aproximativ 21 miliarde de euro din fondurile UE de redresare post-pandemie, arată datele Trezoreriei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Carburanții, mai ieftini! Noile prețuri stabilite de ANRE pentru benzină și motorină

Carburanții, mai ieftini! Noile prețuri stabilite de ANRE pentru benzină și motorină

VIDEO – Biden spune că s-a exprimat greşit atunci când a cerut ”ţintirea” lui Trump

Biden spune că s-a exprimat greşit atunci când a cerut ''ţintirea'' lui Trump Preşedintele american Joe Biden a declarat luni, într-un interviu pentru NBC, că...

Ţările baltice se vor decupla de la reţeaua electrică controlată de Rusia

Ţările baltice se vor decupla de la reţeaua electrică controlată de Rusia Operatorii reţelelor electrice din Estonia, Letonia şi Lituania au semnat un acord vizând...

Diaconescu: Tentativa de asasinat are un rol signifiant în alegerile din SUA, dar nu determinant

Diaconescu: Tentativa de asasinat are un rol signifiant în alegerile din SUA, dar nu determinant Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit, marți, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.