Italia interzice prin lege propaganda nazistă şi fascistă

Publicat:

Parlamentul italian a votat o lege care interzice afişarea simbolurilor naziste şi fasciste, măsură adoptată după o serie de incidente survenite pe teritoriul ţării, relatează miercuri agenţia DPA, potrivit agerpres.

Noua lege, votată marţi seara de către Camera Deputaţilor, prevede pedepse cu închisoarea de la şase luni până la aproape trei ani pentru persoanele care imită salutul nazist sau fascist, vând suveniruri nazisto-fasciste sau fac propagandă nazisto-fascistă pe Internet.


Pentru intrarea în vigoare a legii este nevoie de aprobarea ei şi de către Senat, înainte de dizolvarea parlamentului la începutul lui 2018, ceea ce s-ar putea să nu se întâmple având în vedere agenda legislativă ocupată.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker anunţă: România trebuie să intre rapid în Schengen

Legea intervine în contextul unor relatări potrivit cărora o patiserie din sudul Italiei a afişat în vitrina sa ”o prăjitură Hitler”, în timp ce partidul neonazist Forza Nuova pregăteşte un marş pentru a marca împlinirea a 95 de ani de la venirea la putere a dictatorului fascist Benito Mussolini.

Potrivit deputatului Emmanuele Fiano, de la Partidul Democrat (PD, de guvernământ), care a iniţiat legea, Italia trebuie să combată mai dur nostalgia nazisto-fascistă, cum a procedat Germania.

Într-un interviu pentru Radio24, Fiano a menţionat o pagină italiană de Facebook, în prezent închisă, care a publicat discursuri ale lui Joseph Goebbels, fost ministru german pentru propagandă în timpul nazismului, pagină ce avea circa 45.000 de followeri.

Citeşte şi: Congresul SUA îi forţează mâna preşedintelui Donald Trump

Criticii de dreapta, inclusiv partidul Forza Italia, al fostului premier Silvio Berlusconi, sunt însă de părere că noua lege ameninţă libertatea de expresie.

Mişcarea Cinci Stele (M5S, populistă) a votat împotriva legii, susţinând că ar fi mai bine să se procedeze la o întărire a legilor existente împotriva discursului extremist şi a refondării partidului fascist. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.