Italia interzice Ucrainei să tragă cu armele sale spre ținte din Rusia: Noi ‘nu suntem în război cu Moscova’

Publicat:

Italia interzice Ucrainei să tragă cu armele sale spre ținte din Rusia: Noi ‘nu suntem în război cu Moscova’

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat, în marja Consiliului UE al miniștrilor de externe de joi, că Ucraina nu ar trebui să folosească armele italiene pentru a lovi teritoriul rus, relatează Corriere della Serra, citată de European Pravda.

Tajani a subliniat că Italia își menține poziția cu privire la armele furnizate Ucrainei și că țara sa „nu este în război cu Moscova”, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Am trimis în principal arme defensive, acum vom trimite o nouă baterie Samp-T, care este defensivă și nu poate fi utilizată pe teritoriul rus. Repetăm că nu suntem în război cu Rusia, NATO nu este în război cu Rusia, deci pentru Italia poziția rămâne neschimbată – să ne folosim armele pe teritoriul ucrainean”, a afirmat Tajani.

Joi, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Kievul speră oficial să obțină acordul partenerilor săi pentru a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei și să obțină astfel de capacități în timp util.

Permisiunea de a lovi pe teritoriul rus va face posibilă introducerea inamicului în incertitudinea strategică, iar sosirea avioanelor F-16 în Ucraina, în special cu permisiunea de a doborî ținte aeriene deasupra Rusiei, va consolida semnificativ capacitățile de protecție a cerului.

Astfel de permise deschid noi perspective pentru Forțele de apărare ucrainene, inclusiv, după cum susțin mai mulți analiști militari, limitarea activității avioanelor inamice în cazul unei lovituri la o adâncime de cel puțin 80 km.

Presa a mai relatat că Marea Britanie susține ideea utilizării rachetelor Storm Shadow asupra țintelor din Rusia, dar nu o exprimă public, deoarece se teme de înrăutățirea relațiilor cu SUA.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Recent, a fost dezvăluit neoficial că Ucraina intenționează să furnizeze Casei Albe o listă de ținte din Rusia pentru rachetele ATACMS, în încercarea de a-l convinge pe Biden.

La rândul său, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că Kievul continuă consultările cu partenerii cu privire la posibilitatea creării unui „scut de apărare aeriană” deasupra vestului Ucrainei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 100.000 de volume de cărți, donate de Guvernul României, vor ajunge în mai mult de 300 de biblioteci din Republica Moldova

Peste 100.000 de volume de cărți, donate de Guvernul României, vor ajunge în mai mult de 300 de biblioteci din Republica Moldova Peste 100 de...

Cum ne împăcăm cu kilogramele noastre și cu felul în care arătăm

Cum ne împăcăm cu kilogramele noastre și cu felul în care arătăm Problema kilogramelor pe care le avem este una recurentă, mai ales atunci când...

Imnul Republicii Moldova, interpretat de inteligența artificială. Cum sună?

Imnul Republicii Moldova, interpretat de inteligența artificială. Cum sună? Cu ajutorul inteligenței artificiale, Denis Zacon, fondatorul companiei de AI Skills, a creat imnul Republicii Moldova....

Maia Sandu: România continuă să fie cel mai puternic susţinător al Republicii Moldova pe plan internaţional

Maia Sandu: România continuă să fie cel mai puternic susţinător al Republicii Moldova pe plan internaţional Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că România...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.