X

Italia. Matteo Salvini vrea o guvernare cu M5S

Liderul Ligii Nordului din Italia (extrema-dreaptă), Matteo Salvini, a afirmat joi că viitorul guvern al ţării ar trebui să fie o coaliţie între conservatori şi Mişcarea Cinci Stele (M5S), relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

”Orice altă soluţie va fi una improvizată şi temporară”, a declarat Salvini presei după o întâlnire cu preşedintele ţării, Sergio Mattarella, pentru convorbiri privind criza politică.

Citeşte şi: Cadou de Paşte. SUA pregătesc sancţiuni dure pentru oligarhii ruşi

Salvini a făcut o trimitere indirectă la M5S, spunând: ”Trebuie să netezim unele asperităţi care, pentru moment, alţii, cel puţin în vorbe, nu doresc s-o facă”.

Aceasta pare o referire la M5S, care insistă că nici un acord nu este posibil până când Salvini nu renunţă la o alianţă cu fostul şef de guvern Silvio Berlusconi şi cu partidul acestuia, Forza Italia.

AFP precizează la rândul său că preşedintele Mattarella i-a chemat joi la consultări pe liderii principalelor partide politice pentru a încerca să definească contururile unui viitor guvern după alegerile din 4 martie, la care nu a rezultat nici un învingător clar.

Consultările, începute miercuri cu micile formaţiuni, au fost reluate joi cu o delegaţie a Partidului Democrat (PD, centru-stânga), care a obţinut numai 18 % din voturi la alegeri.

Citeşte şi: Un avion militar s-a prăbuşit în Coreea de Sud 

A urmat delegaţia partidului Forza Italia (dreapta, circa 14 % din voturi), condusă de Silvio Berlusconi, apoi cea a Ligii (circa 17 %), condusă de Matteo Salvini, devenit liderul coaliţiei de dreapta clasate pe primul loc cu circa 37 % din voturi în total.

Şeful statului îşi încheie consultările după-amiază, când îl va primi pe Luigi Di Maio şi delegaţia Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem), care a devenit primul partid al ţării, obţinând la alegeri 32 % din voturi.

Salvini şi Di Maio revendică amândoi şefia viitorului guvern, dar nici unul dintre ei nu deţine o majoritate.

Tags: Forza Italiaguvernitalialiga norduluiLuigi Di MaioMatteo SalviniMişcarea Cinci Stele (M5S)Sergio MattarellaSilvio Berlusconi
Categorii: Diaspora