Italia oferă Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie

Publicat:

Italia oferă Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie

Italia va acorda Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie, implementarea programului de instalare a contoarelor inteligente de energie electrică și pentru măsuri de eficiență energetică, scrie JURNAL DE CHIȘINĂU.

Documentul a fost semnat, astăzi, la Chișinău de către ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni și Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova Daniela Gasparikova.


Citeşte şi: În trei localități vor avea loc alegeri locale noi în 2024

Acordul semnat va contribui la compensarea cheltuielilor pentru energie ale gospodăriilor vulnerabile din punct de vedere energetic, în următoarea perioadă de încălzire. Totodată, cu suportul părții italiene, urmează a fi instalate contoare care vor ajuta la o utilizare mai rațională a electricității, în special, în orele de vârf. Datorită rețelelor inteligente, consumatorii vor putea opta pentru tarife flexibile și vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele în care energia este mai ieftină.

Cu sprijinul Guvernului Italiei și al PNUD, pe mai multe clădiri publice, inclusiv spitale, vor fi instalate panouri fotovoltaice.

Italia oferă Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie

Prin urmare, instituțiile vor putea să reducă semnificativ costurile pentru energie, iar economiile ar putea fi direcționate pentru îmbunătățirea serviciilor esențiale oferite populației. Totodată, asociațiile de proprietari vor fi ajutate să implementeze măsuri de reabilitare energetică în clădirile rezidențiale, cum ar fi izolarea blocurilor, înlocuirea ferestrelor, izolarea termică a fațadelor și modernizarea sistemelor de distribuție a căldurii.

În total, în 2022-2023, Italia a oferit sprijin în valoare de 43 de milioane de euro și 20 de tone de bunuri.

Fondul de Vulnerabilitate Energetică a fost creat în 2022 de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, Slovaciei și PNUD. În sezonul de încălzire 2022 – 2023, aproximativ 895.000 de gospodării au beneficiat de compensații în factură, nivelul sărăciei energetice fiind redus cu 43%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți

Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți Știm cu toții că marile corporații care vând mâncare ultraprocesată și băuturi carbogazoase...

Teoriile conspiraţiei abundă după incidentele globale provocate de o pană informatică a sistemului Microsoft

Teoriile conspiraţiei abundă după incidentele globale provocate de o pană informatică a sistemului Microsoft Un al treilea război mondial iminent? Un atac cibernetic major lansat...

Un ucrainean de 27 de ani, găsit mort într-un lan de grâu, din Moldova, de lângă graniță

Un ucrainean de 27 de ani, găsit mort într-un lan de grâu, din Moldova, de lângă graniță Cadavrul unui tânăr ucrainean de 27 de ani...

Ministerul Apărării va putea iniția testarea cu utilizarea poligrafului

Ministerul Apărării va putea iniția testarea cu utilizarea poligrafului Ministerului Apărării i se va acorda dreptul de inițiere a testării cu utilizarea poligrafului a persoanelor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.