X

Italia : Pedepse cu închisoarea într-un proces privind tratative secrete între stat şi mafia siciliană

Un tribunal din Palermo a condamnat vineri la pedepse grele cu închisoarea foşti responsabili guvernamentali şi şefi ai mafiei într-un proces privind tratative secrete desfăşurate la începutul anilor 1990 între stat şi mafia siciliană, relatează AFP, conform agerpres.

Leoluca Bagarella, fost şef al mafiei arestat în 1995 şi condamnat la mai multe pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru zeci de omoruri, a primit pedeapsa cea mai grea: 28 de ani de detenţie, în timp ce parchetul ceruse 16 ani.

Citește și : Marea Britanie : Prinţul Charles, desemnat succesorul reginei Elisabeta la conducerea Commonwealth

Foştii generali de carabinieri Mario Mori şi Antonio Subranni au fost condamnaţi la 12 ani de detenţie în acest proces în primă instanţă, la fel şi Marcello Dell’Utri, fost senator al partidului Forza Italia şi un apropiat al lui Silvio Berlusconi, precum şi un fost şef al mafiei, Antonino Cina.

În fine, un colonel de carabinieri şi un alt mafiot au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare.

Acest proces s-a deschis în mai 2013 la Palermo, pentru a face lumină în legătură cu suspiciunile de tratative întreprinse de către responsabili guvernamentali pentru a pune capăt unui val de atentate sângeroase în schimbul unor condiţii de detenţie mai bune pentru sute de mafioţi.

Potrivit acuzării, negocierile secrete au început după asasinarea deputatului Salvo Lima în primăvara lui 1992 şi s-au intensificat după asasinarea judecătorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino în lunile următoare.

Printre persoanele judecate figurează de asemenea Nicola Mancino, ministru de interne în acea vreme, dar acesta a fost absolvit de acuzaţia de mărturie falsă.

Citește și : Fâşia Gaza : Doi palestinieni au fost uciși într-o nouă zi de proteste la graniţa cu Israel

În cadrul acestui proces, fostul preşedinte Giorgio Napolitano, care era deputat la vremea faptelor, a depus mărturie, o premieră pentru un şef de stat italian.

”Este un verdict istoric”, a declarat cu satisfacţie Nino Di Matteo, unul dintre reprezentanţii acuzării.

Tags: detentieForza ItaliainchisoareLeoluca Bagarellamafia sicilianăomoruriPalermoSilvio Berlusconi
Categorii: Diaspora