X

Italia permite acostarea a două nave pline cu migranţi

Italia a autorizat marţi seară ancorarea a două nave ale unor ONG-uri umanitare transportând migranţi salvaţi în Mediterana, în urma unui acord cu ţări din Uniunea Europeană privind repartizarea lor, a informat Ministerul de Interne de la Roma, notează AFP, potrivit agerpres.

“Comisia Europeană a lansat procedura de repartizare a celor 61 de migranţi prezenţi pe ambarcaţiunea Alan Kurdi şi a celor 60 prezenţi la bordul vasului Ocean Viking”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Citește și : Statele membre NATO, acord privind declaraţia comună: China, considerată ameninţare

“Unele ţări europene, printre care Franţa şi Germania, şi-au manifestat disponibilitatea de prelua o parte din aceşti migranţi”, a adăugat documentul.

Portul sicilian Messina va găzdui nava Alan Kurdi a ONG-ului german Sea-Eye, în timp ce Ocean Viking al organizaţia neguvernamentale SOS Méditerranée va acosta în alt port sicilian, Pozzallo.

Roma a dat una verde datorită unui “pre-acord” găsit la 23 septembrie între Franţa, Germania, Italia şi Malta, ultimele două ţări fiind în prima linie pentru sosirea migranţilor. Această iniţiativă are ca scop evitatrea ca nave umanitare să rămână blocate în mare timp de săptămâni în aşteptarea unor ţări care să accepte, de la caz la caz, primirea migranţilor salvaţi.

Citește și : Trump ameninţă să pedepsească statele NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru propria apărare

De la intrarea în serviciu în vara lui 2018, Alan Kurdi a salvat peste 400 de naufragiaţi în Mediterana, potrivit Sea-Eye. Alţi peste 80 au fost salvaţi în ultimele zile de nava umanitară, dintre care 15 au putut fi aduşi în Italia. ONG-ul a solicitat luni autorităţilor italiene ca zece alţi pasageri necesitând asistenţă medicală de urgenţă să fie admişi pe teritoriul lor.

Ocean Viking a salvat, la rândul său, în noaptea de 28 noiembrie 60 de migranţi, dintre care 19 minori, care se aflau pe o ambarcaţiune improvizată din lemn.

Tags: Alan KurdiComisia Europeană (CE)italiamarea mediteranaMessinamigrantiOcean VikingPozzalloromaSea-EyeSOS-Méditerranée
Categorii: Diaspora