Italia prelungeşte un acord controversat cu Libia

Publicat:

Italia a decis să prelungească pentru o perioadă de 3 ani acordul, foarte controversat, dar considerat eficace, semnat în 2017 cu Libia, ce prevede acordarea de ajutor financiar şi pregătirea, cu sprijinul Uniunii Europene, a gărzilor de coastă libiene pentru a bloca plecarea migranţilor, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ministrul de externe Luigi di Maio a anunţat miercuri în parlament prelungirea automată de la 2 noiembrie a acordului, argumentând că ‘o reducere a asistenţei italiene ar putea însemna o suspendare a activităţii gărzilor de coastă libiene, având drept consecinţă mai multe plecări, tragedii pe mare şi o deterioare a condiţiilor pentru migranţi în centrele de primire’.


Citeşte şi: Tragedie în Pakistan. 65 de oameni AU ARS de VII într-un tren – VIDEO

Di Maio a promis că guvernul ‘lucrează pentru a ameliora’ acordul, chiar dacă, din punctul de vedere al Romei, acesta funcţionează şi ‘nimeni nu poate nega că a permis să se treacă de la 170.000 de debarcări (de migranţi în 2016) la 2.200, în numai doi ani’.

Di Maio a mai spus că Italia va încerca ‘să implice mai mult Naţiunile Unite şi societatea civilă în îmbunătăţirea asistenţei pentru migranţi’, prin extinderea accesului ONG-urilor la centrele de retenţie libiene, să crească fondurile pentru repatrierea în ţările de origine considerate sigure, precum Tunisia, şi să finanţeze proiecte de cooperare.

Organizaţia Medici fără Frontiere (MFF) a reacţionat la anunţul Romei, declarând, prin responsabilul său italian Marco Bertotto, că ‘modificările intenţionate’ nu sunt decât un ‘machiaj umanitar’, fiind ‘dificil de realizat’.

MFF acordă ‘asistenţă medico-umanitară în centrele de detenţie din Libia, o ţară în război, unde aceste persoane suportă condiţii inumane, malnutriţie, violenţe şi abuzuri’. ‘Singura soluţie umanitară posibilă este să se pună capăt sistemului de detenţie arbitrară’, iar migranţii şi refugiaţii să fie evacuaţi, mai spune organizaţia, amintind că, potrivit UNHCR, ‘75% dintre persoanele aflate în aceste centre sunt în situaţie de risc’.

În consecinţă, MFF cere Italiei şi comunităţii internaţionale ‘să înceteze să acorde sprijin autorităţilor şi gărzilor de coastă libiene, care nu face decât să alimenteze suferinţele, încălcările drepturilor omului şi odioasa activitate a traficanţilor de persoane, pe pământ şi pe mare’.

Vezi şi: PRIMELE IMAGINI cu operaţiunea care a dus la eliminarea lui Abu Bakr al-Baghdadi

Acordul fusese negociat de Marco Minniti, un fost comunist trecut prin serviciile secrete şi devenit ministru de interne în decembrie 2016 în guvernul condus de Paolo Gentiloni, în funcţie până în primăvara lui 2018. Cu ajutorul unor contacte vechi în Libia, Minniti a semnat un ‘memorandum’ cu autorităţile de la Tripoli, dar şi cu miliţii pentru blocarea migranţilor.

Cu sprijin al UE, Italia a instruit şi echipat gărzile de coastă libiene, continuând să le acorde asistenţă în baza acordului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.