X

Italia îşi reduce contingentul militar din Irak, pentru a participa la noua misiune în Niger

Italia îşi va reduce contingentul militar din Irak, ce numără în prezent circa 1.500 de soldaţi, pentru a participa la noua misiune militară internaţională din Niger, a anunţat ministrul italian al apărării, Roberta Pinotti, într-un interviu publicat duminică de cotidianul La Repubblica, citat de dpa. 

Roberta Pinotti a precizat că va fi retras din Irak contingentul de 500 de soldaţi care protejează barajul de la Mosul, dar Italia îşi menţine angajamentele în cadrul programelor de instruire a soldaţilor şi poliţiştilor irakieni.

Noua misiune din Niger are ca obiectiv sprijinirea autorităţilor acestei ţări în combaterea terorismului şi a traficanţilor de migranţi, prin Niger trecând o mare parte a migranţilor africani ce traversează apoi Libia şi Mediterana pentru a debarca în Italia.

Potrivit unui purtător de cuvânt al executivului de la Roma, la această misiune ar urma să mai participe SUA, Franţa, Germania şi cinci state africane. Italia va contribui iniţial cu 120 de soldaţi, număr ce ar putea creşte ulterior la 470.

Această misiune ‘este o provocare esenţială pentru Europa prezentului şi pentru viitorul Africii’, cât şi ‘o primă dezvoltare concretă a strategiei europene de apărare’, a estimat Roberta Pinotti în interviu.

Ea a anunţat totodată că este luată în calcul şi o diminuare a angajamentului militar al Italiei în Afganistan, unde efectivele personalului din cadrul misiunii italiene sunt în prezent de circa 900 de militari, menţionând că a cerut ca unii dintre aceştia să fie înlocuiţi de militari din alte state ale NATO.

Tags: Afganistanbarajul de la Mosulcontingentul militar din IrakNATONigerRoberta Pinottitrupele italiene
Categorii: Diaspora