X

Italia : Repatrierea imigranților ilegali – principala promisiune din campania partidelor de dreapta

Liderii partidelor italiene de dreapta promit în campania electorală pentru alegerile legislative din 4 martie că vor repatria sute de mii de imigranţi ilegali, o măsură care conform sondajelor le-ar putea aduce voturi, dar în realitate ea va fi foarte greu de implementat, explică marţi agenţia Reuters într-un comentariu.

O coaliţie de centru-dreapta din care fac parte formaţiunea ‘Forţa Italia’ a fostului premier Silvio Berlusconi şi Liga Nordului conduce în sondaje, în parte şi datorită poziţiei dure a acestora privind imigraţia, devenită o problemă preocupantă în Italia şi un subiect principal de campanie, după ce peste 600.000 de migranţi, majoritatea africani, au debarcat în această ţară în ultimii ani, conform agerpres.

‘Aceşti 600.000, îi vom reţine folosind poliţia, forţele de ordine şi armata (…) Oricine poate ajuta prin identificarea lor (…), a declarat luni Berlusconi, estimând că imigraţia ilegală a devenit în Italia ‘o adevărată bombă socială gata să explodeze, din cauză că aceşti migranţi trăiesc din ajutoare şi infracţiuni’. ‘Vom folosi nave ale statului şi avioane pentru a-i trimite în ţările de origine’, a mai promis fostul premier în aceeaşi declaraţie.

Citește și : Hassan Rohani : Iranul nu va negocia cu ‘nimeni’ capacităţile sale militare

Şi aliatul său din Liga Nordului, Matteo Salvini, a promis că imigranţii ilegali vor fi reţinuţi şi repatriaţi ‘în 15 minute’.

În realitate însă, astfel de expulzări sunt complexe, costisitoare şi consumă mult timp, conform unor păreri fiind chiar imposibile.

Actualul ministru italian de interne, Marco Minniti, a spus şi el că doreşte să intensifice expulzările, dar anul trecut au fost repatriaţi din Italia către ţările lor numai aproximativ 6.500 de migranţi, iar în 2016 circa 5.200.

‘Dacă vrem să repatriem 600.000 de migranţi ilegali şi reuşim să trimitem 200 în fiecare zi lucrătoare, atunci vom avea nevoie de mai mult de 15 ani’, afirmă senatorul Luigi Manconi, membru al Partidului Democrat (PD), formaţiune aflată la putere şi căreia i se reproşează că a tolerat afluxul de migranţi, Marconi urmând de altfel să preia luna viitoare conducerea oficiului italian împotriva rasismului.

Costurile repatrierilor sunt ridicate şi va fi nevoie ca migranţii să fie plasaţi temporar în centre de detenţie înaintea îmbarcării lor în avioane închiriate pentru o călătorie în care fiecare migrant ar fi însoţit de doi poliţişti. Numai repatrierea a 29 de tunisieni în anul 2016 a costat 115.000 de euro.

Un obstacol semnificativ este şi refuzul a numeroase ţări de a-şi recunoaşte şi reprimi cetăţenii imigranţi ilegali, în pofida acordurilor de readmisie încheiate cu aceste ţări. Acesta a fost şi cazul lui Anis Amri, tunisianul autor al atacului terorist comis asupra unui târg de Crăciun din Berlin în decembrie 2016. Eliberat dintr-o închisoare italiană în 2015, el urma să fie repatriat, dar autorităţile tunisiene au pretins că nu este cetăţeanul lor, deşi Italia a încheiat un acord de readmisie cu Tunisia, astfel că Anis Amri a putut să rămână în Europa.

‘În decursul istoriei, în campaniile electorale retorica idealistă a luat locul realismului’, spune Salvatore Fachile, un avocat din Roma specializat în chestiunea migraţiei. ‘Nu este nimic realist în ideea deportărilor în masă’, conchide el.

Tags: 'Forţa Italia'alegericampania electoralăcampanieimigrantiliga norduluiSilvio Berlusconisondaje
Categorii: Diaspora