X

Italia RESPINGE proiectul de buget multianual al UE

Premierul italian Giuseppe Conte a respins miercuri, cu o zi înaintea summitului crucial dedicat viitorului buget european, propunerea prezentată săptămâna trecută de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite dpa, potrivit agerpres.

Guvernul italian nu va aproba proiectul viitorului cadru financiar pentru 2021-2027, a declarat premierul Conte într-un discurs în Senatul de la Roma.

Citește și: Londra dezvăluie noul sistem de imigrație post-Brexit

Deşi a constatat unele îmbunătăţiri faţă de versiunile anterioare, el a insistat că ‘proiectul preşedintelui Michel este încă insuficient pentru a atinge ţintele stabilite în agenda strategică de către (liderii UE) şi programul preşedintelui Comisiei Europene’.

În consecinţă, şeful guvernului italian a prognozat că ‘este probabil că summitul de mâine va fi complex şi dificil’.

Conte a mai afirmat că proiectul de buget nu va răspunde nici vechilor şi nici noilor provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, dând exemplul politicii agricole comune şi al unui fond social destinat creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă.

Alte teme de dezacord vor fi un fond pentru inovaţie în UE, precum şi aspecte ale finanţării apărării europene, a anticipat Giuseppe Conte.

Citește și: Un mexican ARESTAT în SUA pentru spionaj în favoarea Rusiei

În acelaşi timp, el a subliniat rolul politic major al UE în ce priveşte politica de imigraţie faţă de zona Mediteranei şi Africa, atrăgând atenţia că marile responsabilităţi cu care va fi confruntată Uniunea vor necesita mijloace financiare pe măsură.

Charles Michel a prezentat vineri un proiect de compromis al noului cadru bugetar pentru 2021-2027, de 1.095 miliarde de euro, ce prevede o contribuţie de 1,074% din PIB al fiecărui stat membru. Parlamentul European a cerut creşterea acestei contribuţii la 1,3%, dar unele state nu sunt dispuse să accepte mai mult de 1 procent.

Tags: bugetCharles MichelGiuseppe ConteitaliaParlamentul European (PE)Uniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora