X

Italia trimite 470 de militari în Nigeria

Şeful guvernului italian, Paolo Gentiloni, a anunţat joi desfăşurarea a 470 de militari în Niger, la cererea autorităţilor de la Niamey, în scopul ”de a întări controlul teritoriului” acestei ţări, care este tranzitată de către numeroşi migranţi, relatează AFP, potrivit agerpres

”Vom merge în Niger ca urmare a unei cereri din partea guvernului local, primită la începutul lui noiembrie, referitor la o contribuţie italiană, pentru a face ceea ce facem normal în aceste ţări, ca de exemplu în Libia: consolidarea instrumentelor de control al teritoriului şi al frontierelor, precum şi întărirea forţelor locale de poliţie”, a declarat Gentiloni într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Putin spune că explozia de la Sankt Petersburg este un atac terorist

Nigerul reprezintă ”principala ţară de tranzit” pentru zecile de mii de migranţi care sosesc în Libia şi încearcă apoi să ajungă pe ţărmurile Italiei şi în Europa, a reamintit el.

”Dacă ne aducem contribuţia la consolidarea acestei ţări, facem un lucru sacrosanct pentru interesele naţionale”, a adăugat Gentiloni, reamintind, de asemenea, proliferarea grupărilor jihadiste în Sahel.

Cei 470 de militari provin în principal din rândurile personalului retras din Irak şi Kuweit. Un prim contingent de cel puţin 200 de militari va pleca în Niger la începutul lui 2018, pentru a gestiona aspectul logistic al acestei misiuni. Lor li se vor alătura în cursul aceluiaşi an ceilalţi militari, precum şi un total de 130 de vehicule şi două avioane, a relatat presa italiană.

Citește și : EXPLOZIE într-un supermarket din Sankt Petersburg. Cel puţin patru persoane au fost rănite

Potrivit agenţiei DPA, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Gentiloni şi-a lăudat guvernul pentru că a condus cu puţin populism şi cu rezultate solide.

Se aşteaptă ca guvernul său să convoace organizarea de alegeri la începutul anului 2018. În opinia sa, Italia se află într-o situaţie mai bună comparativ cu precedentele alegeri generale din 2013.

”Adevărul este că Italia a pornit din nou după cea mai gravă criză economică de la cel de-Al Doilea Război Mondial”, a mai spus Gentiloni.

Tags: italialibiamigrantiNiameyNigeriaPaolo Gentiloni
Categorii: Știrile zilei