Italia va prezenta propriile propuneri privind uniunea bancară europeană (ministru)

Publicat:

Ministrul italian al economiei, Roberto Gualtieri, a declarat joi că Italia va prezenta propriile propuneri cu privire la uniunea bancară europeană, după ce această ţară a blocat reforma fondului de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), din cauza unor dispute în interiorul coaliţiei de la Roma, informează joi Reuters, potrivit agerpres.

Partidul Mişcarea 5 Stele (M5S) se opune reformei acestui fond înaintea stabilirii planurilor pentru o uniune bancară europeană extinsă, în timp ce cealaltă formaţiune membră a coaliţiei guvernamentale de la Roma, Partidul Democrat (PD), susţine această reformă.


Citește și : Pelosi cere OFICIAL redactarea actului actul de acuzare împotriva lui Trump

Preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, a anunţat miercuri că aprobarea reformei MES, prevăzută iniţial pentru săptămâna viitoare, va fi amânată probabil pentru începutul anului viitor.

”Italia va formula o propunere structurată asupra definitivării uniunii bancare şi în general asupra reformării uniunii economice şi monetare”, a declarat în faşa presei la Bruxelles ministrul italian al economiei, Roberto Gualtieri.

El a precizat că pentru ţara sa cel mai important este să nu fie adoptată o propunere a Germaniei care limitează deţinerea de către bănci a obligaţiunilor suverane cu risc mare asociat, propunere neagreată de guvernul de la Roma, întrucât băncile deţin o mare parte a imensei datorii publice italiene care depăşeşte 130% din PIB.

Roberto Gualtieri a reafirmat de asemenea că Italia doreşte ca un pachet mai larg de reforme în zona euro să includă şi planurile demult amânate de creare a unei scheme europene de garantare a depozitelor bancare, solicitare respinsă însă de Germania şi alte state din zona euro care afirmă că o astfel de schemă poate fi realizată numai dacă se va recalibra expunerea băncilor la obligaţiunile suverane.

Conform reformei MES propuse în cadrul zonei euro, acest mecanism va beneficia de puteri sporite în gestionarea crizelor financiare, la nevoie va facilita restructurarea datoriilor publice şi vor fi sporite prerogativele zonei euro de monitorizare a statelor membre care au dezechilibre economice. Proiectul de reformă are de asemenea în vedere posibilitatea ca MES să fie folosit ca soluţie de rezervă pentru un alt fond de salvare al zonei euro, Fondul Unic de Rezoluţie (SRF), care ajută băncile în situaţie de criză.

Citește și : Navă atacată de piraţi, în largul Nigeriei. 19 marinari au fost răpiți

În opinia liderul partidului italian de opoziţie Liga, Matteo Salvini, reforma MES, aşa cum este propusă în acest moment, este nefavorabilă Italiei, întrucât ar impune condiţii draconice în schimbul unei asistenţe financiare şi că MES ar putea fi folosit pentru salvarea marilor bănci germane pe cheltuiala contribuabilului italian, opinie contrazisă de mai mulţi economişti.

”MES nu este orientat împotriva vreunei ţări anume sau conceput să favorizeze vreo ţară faţă de altele”, a răspuns premierul Giuseppe Conte într-un discurs în parlament, el susţinând însă condiţiile guvernului de la Roma pentru a sprijini reforma.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.