X

Italia va scoate la licitaţie sectoarele de plajă până în luna iunie 2027

Italia va scoate la licitaţie sectoarele de plajă până în luna iunie 2027

Italia are de gând să organizeze licitaţii pentru atribuirea contractelor de gestionare a barurilor şi altor facilităţi de pe plajele din peninsulă până în luna iunie 2027, un răspuns întârziat al autorităţilor de la Roma la solicitările venite de la UE, pentru a deschide acest sector foarte profitabil şi către noii veniţi, arată un proiect de act normativ consultat miercuri de Reuters, transmite Agerpres.

În Italia, licenţele pentru închirierea de şezlonguri şi umbrele de plajă sunt o afacere de familie şi transferate de la o generaţie la alta. Antreprenorii rivali susţin că au fost lipsiţi în mod incorect de o felie din această afacere importantă, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Conform unui proiect de act normativ, care ar urma să fie discutat miercuri de cabinetul condus de premierul Giorgia Meloni, actualele licenţe vor rămâne valabile până în luna septembrie 2027.

Însă un decret separat, care ar urma să fie emis până în luna martie 2025, va stabili criteriile pentru despăgubirile acordate operatorilor care îşi vor pierde concesiunile.

Suma care va fi plătită de un nou intrat este egală cu valoarea investiţiilor făcute, şi care nu au fost încă amortizate la finalul concesiunii.

O sursă din mediul politic a precizat pentru Reuters că acest dosar creează în continuare tensiuni în rândul coaliţiei la putere, fiind posibil ca aprobarea măsurii să fie amânată.

Uniunea Europeană a ordonat Italiei să scoată la licitaţie cele 28.000 de concesiuni de plajă încă din 2006, însă toate guvernele italiene, de toate orientările, au tărăgănat lucrurile, în pofida presiunilor venite de la Bruxelles.

În semn de protest faţă de propunerile vizând organizarea de licitaţii, în data de 9 august gestionarii plajelor din Italia au început programul cu două ore mai târziu decât programul normal, în unele părţi ale ţării. Aceştia susţin că păstrare concesiunilor de plajă în mâinile familiilor ajută la ţinerea costurilor la un nivel scăzut pentru clienţi şi împiedică situaţia în care litoralul Italiei, de aproape 7.500 de kilometri, ajunge în mâinile unor mari lanţuri care nu respectă tradiţiile locale.

Uneori, turiştii ajung în situaţia în care trebuie să plătească peste 30 de euro pe zi pentru a închiria şezlonguri şi umbrele. Potrivit celor mai recente cifre, publicate în anul 2023 de firma de consultanţă Nomisma, cluburile de pe plajele italiene generează venituri totale de 2,1 miliarde euro.

Citește și: Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

În perioada 2016-2020, guvernul de la Roma a primit, în medie, 102 milioane de euro pe an de pe urma licenţelor de operare a plajelor, conform datelor Curţii de Conturi din Italia.

Tags: italiaplajă
Diverse