X

Iulian Groza: Moldova primește semnale destul de bune de la UE în procesul de aderare

Republica Moldova primește semnale destul de bune de la Uniunea Europeană în procesul de aderare. Cu o asemenea declarație a venit directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza.

Acesta a discutat alături de alți experți despre procesul de aderare la UE a R. Moldova în cadrul clubului de presă „Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare de către Republica Moldova cu Uniunea Europeană – ce urmează?”.

Citeşte şi: Parohul Bisericii Sf. Dumitru aderă la Mitropolia Basarabiei

Scopul clubului de presă a fost de a dezbate alături de reprezentanții mass-media pașii următori și principalele priorități și provocări de reformă din domeniile justiție, economie și social, în contextul recomandărilor anunțate de Comisia Europeană pentru deschiderea negocierilor de aderare de către Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

În ceea ce privește principalele provocări și priorități din domeniul justiției, Groza a punctat faptul că sunt doi indicatori critici care se regăsesc în raportul Comisiei Europene. Primul se referă la procedura de evaluare extraordinară, Vetting-ul, și aici referința este asigurarea unui progres suficient pe rezultatele exercițiului de Vetting în cazul evaluării și numirii viitorilor judecători ai Curții Supreme de Justiție, până în martie ar trebui să existe o evoluție concretă în evaluarea viitorilor judecători în noua CSJ reformată.

Citeşte şi: Delegația Republicii Moldova cere încetarea blocării activității observatorilor militari în Zona de Securitate – Stiripesurse.md

Un al doilea criteriu va fi nominalizarea viitorului procuror general. Acestea sunt două elemente de bază din domeniul justiției care sunt scoase în evidență de către Comisia Europeană și dacă vom avea progres pe acești indicatori, atunci Comisia va considera că această măsură este îndeplinită.

Tags: aderareIulian GrozaMoldovaUE
Categorii: Știrile zileiU.E.