X

Iurie Reniță critică acordarea agrementului pentru noul ambasador al Rusiei la Chișinău

Iurie Reniță critică acordarea agrementului pentru noul ambasador al Rusiei la Chișinău

Iurie Reniță, fost ambasador și deputat, a criticat dur autoritățile moldovenești pentru aprobarea rapidă a agrementului acordat lui Oleg Ozerov, noul ambasador al Rusiei la Chișinău.
Iurie Reniță: ,,Oare cine i-a influențat pe ONG-iștii de la SIS să dea cu lejeritate și atât de rapid un aviz favorabil pentru acest “diplomat” al Federației Ruse, chiar nu s-a examinat în detalii activitatea anterioară a acestuia, acțiunile căruia contravin flagrant principiilor fundamentale ale dreptului internațional și celui diplomatic, dar, mai ales, intereselor noastre naționale și europene? Oare Rusia ne este o țară atât de prietenă că nu mai era necesar să vedem, cap-coadă, pe cine îl trimite la noi, mai ales în conjunctura actuală internă și de securitate regională și europeană?”
Reniță consideră că această decizie este suspectă și iresponsabilă, subliniind că Ministerul de Externe, Președinția și alte instituții ar fi putut refuza agrementul conform Convenției de la Viena din 1961, care permite unui stat să declare un diplomat „persona non grata”.
Reniță a criticat și influența Rusiei asupra deciziilor autorităților moldovenești și a solicitat ca activitatea anterioară a lui Ozerov să fie examinată mai atent.
El a sugerat că, în contextul actual al relațiilor bilaterale și al situației de securitate, Moldova ar trebui să mențină raporturi diplomatice la nivelul unui Însărcinat cu Afaceri ad-interim până când Federația Rusă își va schimba politica față de Moldova.
Amintim că, Oleg Ozerov, în vârstă de 66 de ani, este un diplomat de carieră care a lucrat în Siria, Tunisia, Franța și Arabia Saudită și s-a ocupat de problemele legate de reglementarea situației din Orientul Mijlociu. De asemenea, a fost Ambasador cu misiuni speciale în cadrul Ministerului de Externe al Rusiei. În Africa a avut rolul de promovare a serviciilor grupului paramilitar „Wagner” printre șefii de state africane.
Tags: acordarea agrementuluichisinaucriticăIurie Reniţăpentru noul ambasadorRusiei
Categorii: PoliticăȘtirile zilei