Iurie Reniță, despre aderarea Moldovei la UE: ,,Vis-à-vis de anul 2030 ca posibil termen de aderare la UE consider că este unul eminamente politic și electoral.”

Publicat:

Iurie Reniță, despre aderarea Moldovei la UE: ,,Vis-à-vis de anul 2030 ca posibil termen de aderare la UE consider că este unul eminamente politic și electoral.

Redacția știripesurse.md i-a cerut opinia fostului deputat și ambasador, Iurie Reniță, despre decizia Consiliului European de accepta demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Ce înseamnă, de fapt, pentru noi, această șansă.

,,Decizia Consiliului European de a accepta demararea negocierelor de aderare a Republicii la UE constituie un moment de referință a raporturilor bilaterale Republica Moldova – Uniunea Europeană, care va marca profund statul moldovenesc sub toate aspectele. Trebuie să recunoaștem că a fost o dezicie primordial politică și geopolitică, scopul stragegic al căreia constă în scoaterea noastră din zona de infuenta a Federației Ruse și așa-numului “Russkii mir/Lumea rusă”. A fost o decizie necesară și înțeleaptă de a accepta Republica Moldova în tandem cu Ucraina din considerente politice, diplomatice, de securitate, dar și morale. Dacă până la 14 decembrie a fost perioada multiplelor declarații triumfalistice ale actualei guvernări vis-à-vis de procesul de integrare europeană, într-un fel perioada romantică a spiritului pro-european, de acum încolo va fi etapa abordărilor și aprecierilor practice.


Citește și Lavrov: Lideri occidentali au abordat Rusia pentru a negocia pe seama Ucrainei

Iurie Reniță, menționează că a venit timpul acțiunilor concrete, pentru ca intenția de aderare la UE să fie realizată, nu doar de actuala guvernare, dar și de cele care urmează.

,,Mai puțină politică sau geopolitică (poate chiar deloc) și doar acțiuni concrete de implimentare a acquis-ului comunitar. La sigur că nu mai este cazul să fluturam în dreapta și în stânga faptul că noi am îndeplinit deja 94% din condiționalitățile UE. Cele 6 procente rămase – reforma justiției, deoligarhizarea și lupta împotriva corupției – sunt cele mai complicate și anevoioase, mai ales după eșecul lamentabil și incontestabil al așa-numitei reforme a justiției. Pe fundalul euforiei de acceptare a negocierilor de aderare la UE am văzut declarații, inclusiv oficiale, că procesul de integrare europeană este deja unul ireversibil. Nu împărtășesc acest optimism exagerat, deoarece procesele politice interne, dar și rezultatele viitoarelor scrutine nu ne oferă încă posibilitatea să considerăm că ireversibilitatea ar fi un fapt deja împlinit.”

Iurie Reniță, despre aderarea Moldovei la UE: ,,Vis-à-vis de anul 2030 ca posibil termen de aderare la UE consider că este unul eminamente politic și electoral.

Continuarea parcursului european va depinde de rezultatele alegerilor parlamentare din 2025.

,,Mai sunt necesare, cel puțin, 2 cicluri electorale pentru a consolida efectivi acest proces, în cazul în care care Republica Moldova să fie guvernată de forțele politice pro-europene. Vis-à-vis de anul 2030, ca posibil termen de aderare la UE consider că este unul eminamente politic și electoral. De ce nu ar putea fi și mai degrabă? Totul va depinde de capacitatea politică, profesională și managerială a actualei și viitoarelor guvernări de a implementa standardele și exigențele europene. De acum încolo totul se va rezuma la aspectele practice și concrete, iar decuplarea de Ucraina se va produce în mod firesc, fiecare țară fiind apreciată în funcție de rezultatele obținute.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii Au survenit schimbări în orarul de circulație al unor rute de autobuz în suburbiile municipiului...

Mascații au descins la vama Leușeni

Mascații au descins la vama Leușeni Percheziții la vama Leușeni. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins într-un dosar de corupție. Citește și: Ploaia de...

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale Ploaia de aseară și vântul puternic au făcut prăpăd pe unele drumuri naționale. Citește și:...

Atenție! Mâine nu se va circula pe câteva benzi de pe Calea Ieșilor

Atenție! Mâine nu se va circula pe câteva benzi de pe Calea Ieșilor Atenție, șoferi! Mâine, 19 iulie, între orele 00.00 și 17.00 va fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.